Az OPEC hétvégi döntése hatással lehet az üzemanyagárak alakulására Az OPEC hétvégi döntése hatással lehet az üzemanyagárak alakulására

Az OPEC hétvégi döntése hatással lehet az üzemanyagárak alakulására

2024-06-04

Csökkenés jöhet a hazai benzinkutak árait tekintve, miután az OPEC nem várt döntést hozott legutóbbi ülésén. 

Keddre 77 dollár alá zuhant a Brent olaj jegyzése. Az árfolyam már hétfőn elhagyta a 80 dolláros lélektani határt, de ma tovább tart a zuhanás. Olyannyira, hogy a jelenlegi szint négyhavi negatív csúcsot jelent: legutóbb február legelején volt ennyire alacsony az olajár.

A folyamatnak nyilvánvalóan szorosan köze van ahhoz, hogy az olajkartell vasárnapi döntése meglepte a piacot. Az OPEC megállapodásának lényege, hogy: 

  • 2025. januárig meghosszabbították a korábban elhatározott kibocsátáscsökkentést,
  • ugyanakkor 2025 januárjában elkezdik növelni a kibocsátást, első körben napi 750 ezer hordóval.

Elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy előzetesen az olajpiaci szereplők arra számítottak, hogy az OPEC az év végéig tartja majd a mostani szűk kínálatot. Ezzel szemben kiderült, hogy októbertől többet szeretne termelni, ami a negyedik negyedévben túlkínálatot jelenthet a globális kőolaj piacon.

Ráadásul a friss számok szerint az OPEC-tagok napi mintegy 60 ezer hordóval több kőolajat hoztak felszínre májusban, mint áprilisban, meghaladva a korábbi megállapodást. Szintén érdemi hatással bíró hír volt, hogy az amerikai ipari termelés zsugorodott májusban, ami a keresletnövekedés lassulását jelzi előre. Mindezek az információk együttesen napon belüli 5 százalékos nyersolaj áresést okoztak.

Tegnap még 81,25 dolláron állt a jegyzés, de május utolsó napjaiban a 85 dollár fölött is volt. Innen zuhant le tehát 77 dollár alá, ami már 10 százalék körüli mínusz.

A Brent árcsökkenése megalapozottan indokolná, hogy a magyarországi üzemanyagár csökkenjen, még úgy is, hogy egyébként a dollár-forint árfolyam romlik. Cikkünk megjelenésekor 360,5 forint körül mozgott a váltás, pedig hétfőn még 358 forint alatt maradt.

Forrás: vg.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek