Nézet váltás

Elektromos töltők

Az elektromos áram is hajtóanyag, így joggal került fel a holtankoljak.hu oldalra az elektromos töltőkre vonatkozó adatbázis. Közel 150 helyen lehet jelenleg autót tölteni Magyarországon, térképünkből kiderül, hogy az adott töltőhelyen ingyenes vagy fizetős a parkolás, a töltést díj fizetés ellenében, vagy ingyen vehetjük igénybe, illetve a csatlakozó típusa is megjelenik. Azt is megtudhatjuk, hogy hány töltőhely áll rendelkezésre, ki az üzemeltető, és milyen nyitva tartással dolgozik az adott hely. A már elektromos autóval közlekedőknek jó böngészést kívánunk, adatbázisunkat folyamatosan frissítjük, várjuk felhasználóink javaslatait is az új töltőhelyekről.

Akik pedig még csak most ismerkednek a villanyautózással, íme néhány hasznos információ:

Egy villanyautót átlagosan 120-130 km megtételére tudunk használni. Középkategóriás autóról beszélünk, illetve a távolságot befolyásolja a fűtés/klíma használata, vezetési stílus, stb. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy városi közlekedésre a legalkalmasabb egy elektromos autó.

Költségeit tekintve egy új villanyautó relatíve drága, kb. 8 millió Ft, viszont használtan ez az ár töredéke. Naponta pedig akár több ezer forintot is spórolhatunk, ha legalább napi 50 km-t megteszünk, és hozzáadjuk azt is, hogy fizetős helyen ingyen parkolhatunk. Emellett a szerviz költségek is jóval alacsonyabbak, mint egy hagyományos robbanómotoros autónak.

Egy villanyautó villámtöltéssel 30 perc alatt 80%-ra tölthető fel, gyorstöltéssel 2-5 óra a töltési idő, normál háztartási konnektorból 6-8 óra alatt töltődik 100%-ra.

Mennyibe kerül a töltés? Kb. 1 liter benzin árának megfelelő összegbe kerül 100 km megtétele elektromos autóval, otthon feltöltve, nappali áramtarifával számolva.

Egy elektromos autó jellemzően 130-145 km/h sebességgel tud maximum haladni, de itt már figyelni kell arra, hogy a hatótáv rohamosan csökken a légellenállás miatt.

A villanyautózás több előnnyel is jár, hiszen Budapest egész területén illetve egyre több vidéki városban ingyen parkolhatunk, zöld rendszámmal. Ezt a rendszámot a teljesen elektromos autók kaphatják meg, valamint azok a hibridek, amelyek gyárilag külső áramforrásról tölthetőek és legalább 25 km-t képesek elmenni egy töltéssel. A parkolás mellett nincs átírási illeték, nincs gépjárműadó-, cégautóadó- és regisztrációs adó sem. 

 

Ajánljon elektromos töltőállomást

Jelentkezzen be, hogy Ön is tudjon töltőállomást ajánlani!

Összesen 0 db találat
    Összesen 0 db találat