Emelkedhet az üzemanyagok ára 2024 januártól Emelkedhet az üzemanyagok ára 2024 januártól

Emelkedhet az üzemanyagok ára 2024 januártól

2023-06-08

Új adócsomag került előterjesztésre, ami komoly változást hozhat januártól az üzemanyagárak alakulásában. Megszólalt az ügyben Grád Ottó, A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Elmondása szerint nagyjából 40 forintos drágulásra lehet számítani, ha a kormány a most közzétett mértékben emeli meg a jövedéki adót, amivel ugyan a drágulás „csak” 32 forint lenne, erre rá kell számolni még az áfát is. Ezt a pluszköltséget pedig az állampolgároknak kell majd megfizetniük, ha a 2024-es adócsomagban szerepelteket jóváhagyják.

Megszólalt az ügyben Grád Ottó, A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Elmondása szerint nagyjából 40 forintos drágulásra lehet számítani, ha a kormány a most közzétett mértékben emeli meg a jövedéki adót, amivel ugyan a drágulás „csak” 32 forint lenne, erre rá kell számolni még az áfát is. Ezt a pluszköltséget pedig az állampolgároknak kell majd megfizetniük, ha a 2024-es adócsomagban szerepelteket jóváhagyják.

Grád Ottó hozzátette, a kormányzat tavaly ősszel derogációt kért az EU-tól, mert a hazai jövedéki adó szintje nem érte el az unió által megszabott direktívát.

„A minimális jövedéki adó mértéke euróban van meghatározva, Magyarország pedig az árfolyamingadozás miatt jó ideje billegett a határon. Pont ennek okán mára már nem biztos, hogy szükség lenne adóemelésre: most viszonylag erős a forint, legalábbis erősebb, mint tavaly év végén volt - akkor jártunk bőven 410 felett is, most már inkább a 370 körüli sáv a jellemző -, így euróban kifejezve is magasabb jelenleg itthon az adótartalom. Az is nagy kérdés, hogyan fog alakulni a forint árfolyama év végéig. De ha az emelés már szerepel a jövő évi adócsomagban, akkor valószínűleg eldöntöttnek tekinthető a kérdés.”

Forrás: penzcentrum.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek