Hogyan telefonálhatok külföldön? Hogyan telefonálhatok külföldön?

Hogyan telefonálhatok külföldön?

2023-07-12

Ma már mindenki kezében ott lapul az okostelefon, de a külföldi mobilhasználatról és annak díjairól mégis sok tévhit kering – az előfizetés, a roaming és a nemzetközi hívás kapcsán is rengeteg félreértéssel lehet találkozni. Amikor határon túlra utazunk, nem mindegy, hogy melyik országba érkezünk (EU-n belül vagy kívül vagyunk), milyen tarifával rendelkezünk, illetve melyik telefonszolgáltatóval állunk szerződésben. Most összegyűjtöttük, általánosságban mit érdemes tudni, ha külföldön is problémamentesen és többletköltségek nélkül szeretnénk üzenetet írni, telefonálni vagy netezni

EU-s ország vagy nem EU-s ország?

Amikor külföldre utazol, az első és legfontosabb, hogy ellenőrizd, a célállomás az Európai Unió tagállamai közé tartozik vagy sem. Amennyiben igen, könnyű dolgod van, ugyanis a roamingnak – tehát a belföldi díjak szerinti barangolásnak – hála ott is az itthoni árak szerint tudod használni a mobilodat. Ezért  nem kell attól tartanod, hogy a telefonszámládon többletköltségek jelennek meg.

Ha viszont autóval, busszal vagy vonattal utazol, és több országon is áthaladsz közben, nagyon figyelj! Az EU-n kívül eső helyek különféle, szolgáltatónként eltérő díjzónákba tartoznak. Ezekben a díjzónákban más és más árak mellett lehet használni a telefont, a szerződésedben aláírt feltételek szerint. Tehát még az utazás előtt nézd meg a pontos útvonalat, hogy biztosan elkerüld a nem várt anyagi terheket!

Fontos: a roaming és a nemzetközi hívás nem ugyanazt jelenti! Nemzetközi hívásnak nevezzük, amikor külföldi telefonszámra küldünk üzenetet vagy külföldi számot tárcsázunk. Teljesen mindegy, hogy ekkor Magyarországon belül vagy kívül vagyunk, a telefonos szolgáltatások igénybevétele szinte biztosan extra kiadással jár.

Az EU-n kívüli díjzóna-besorolások extra költségekkel járnak

Ahogyan az a korábbiakban kiderült, a nem uniós országokban rendhagyó díjszabás vonatkozik a telefonhasználatra. A mobilszolgáltatók jellemzően egyedi roaming díjzónákat határoznak meg, amelyeket különböző számokkal (1,2,3 stb.) jelölnek. Legtöbbször az EU és EGT térség tartozik az 1-es roaming zónába, ezt esetleg több országgal bővíthetik is. A zónákat, illetve az egyes országok esetén felmerülő költségeket közzéteszik honlapjukon. Így értelemszerűen lehet követni, hol és milyen mértékű extra költséggel kell számolni, mely nem EU/EGT tagországok esetén jelentős lehet.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy EU-n kívüli telefonhasználatkor akkor is plusz költségünk keletkezik, ha csak hívást fogadunk! Ennek oka, hogy ilyenkor egy másik szolgáltató hálózatát használjuk, melyért az számlázni fog (először a mi szolgáltatónknak, aki majd számláz a saját előfizetője felé, azaz nekünk).

Természetesen az összes hazai cég igyekszik kedvezményes ajánlatokkal segíteni az ügyfeleit az ilyen helyzetekben, ezért célszerű az utazás előtt utánajárni a lehetőségeknek (különféle roaming csomagok).

Tartsd be a roaming méltányos használatának feltételeit!

Az EU roaming nagyszerű lehetőséget kínál, de kizárólag addig, amíg nem élünk vissza vele, és a méltányos használat feltételei szerint alkalmazzuk. Mit jelent ez pontosan? Röviden annyit érdemes megjegyezni, hogy amint igénybe vesszük a roamingot, a saját szolgáltatónk elkezdi nyomon követni, hogy a kritériumoknak megfelelően használjuk-e.

A méltányos használat szerint életvitelszerűen Magyarországon élünk, és kizárólag meghatározott ideig, például munkaügyben vagy nyaralás miatt használjuk a mobilszolgáltatásainkat a határon kívül. Ha viszont a szolgáltató arra lesz figyelmes, hogy egy másik országban sokkal többet és gyakrabban használjuk a telefonos szolgáltatásainkat, azonnal figyelmeztet minket és türelmi időt ad. Ha a használati szokásokban idővel sem lát semmilyen változást, a felhívás napjától kezdődően minden egyes hívásért, üzenetért, mobilnetezésért többletköltséget számol fel.

Külföldi kiruccanás előtt ezen felül az adatforgalom-használat feltételeire is ajánlott egy pillantást vetni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Az ördög a részletekben rejlik – tervezz előre!

A felesleges stressz elkerülése érdekében szánj egy délutánt arra, hogy még az utazás előtt egyeztetsz a mobilszolgáltatóddal a szerződésed részleteiről! Így legalább időben kiderül, szükséged lesz-e plusz mobilnetre, pontosan tudni fogod, hívás esetén kell-e tartanod extra költségektől, és még az is lehet, hogy egy kedvezményes ajánlat bezsebelésével vághatsz neki az újabb kalandoknak. Megéri előre tervezni!

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek