Hogyan telefonálhatok külföldön? Hogyan telefonálhatok külföldön?

Hogyan telefonálhatok külföldön?

2023-07-12

EU-s ország vagy nem EU-s ország?

Amikor külföldre utazol, az első és legfontosabb, hogy ellenőrizd, a célállomás az Európai Unió tagállamai közé tartozik vagy sem. Amennyiben igen, könnyű dolgod van, ugyanis a roamingnak – tehát a belföldi díjak szerinti barangolásnak – hála ott is az itthoni árak szerint tudod használni a mobilodat. Ezért  nem kell attól tartanod, hogy a telefonszámládon többletköltségek jelennek meg.

Ha viszont autóval, busszal vagy vonattal utazol, és több országon is áthaladsz közben, nagyon figyelj! Az EU-n kívül eső helyek különféle, szolgáltatónként eltérő díjzónákba tartoznak. Ezekben a díjzónákban más és más árak mellett lehet használni a telefont, a szerződésedben aláírt feltételek szerint. Tehát még az utazás előtt nézd meg a pontos útvonalat, hogy biztosan elkerüld a nem várt anyagi terheket!

Fontos: a roaming és a nemzetközi hívás nem ugyanazt jelenti! Nemzetközi hívásnak nevezzük, amikor külföldi telefonszámra küldünk üzenetet vagy külföldi számot tárcsázunk. Teljesen mindegy, hogy ekkor Magyarországon belül vagy kívül vagyunk, a telefonos szolgáltatások igénybevétele szinte biztosan extra kiadással jár.

Az EU-n kívüli díjzóna-besorolások extra költségekkel járnak

Ahogyan az a korábbiakban kiderült, a nem uniós országokban rendhagyó díjszabás vonatkozik a telefonhasználatra. A mobilszolgáltatók jellemzően egyedi roaming díjzónákat határoznak meg, amelyeket különböző számokkal (1,2,3 stb.) jelölnek. Legtöbbször az EU és EGT térség tartozik az 1-es roaming zónába, ezt esetleg több országgal bővíthetik is. A zónákat, illetve az egyes országok esetén felmerülő költségeket közzéteszik honlapjukon. Így értelemszerűen lehet követni, hol és milyen mértékű extra költséggel kell számolni, mely nem EU/EGT tagországok esetén jelentős lehet.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy EU-n kívüli telefonhasználatkor akkor is plusz költségünk keletkezik, ha csak hívást fogadunk! Ennek oka, hogy ilyenkor egy másik szolgáltató hálózatát használjuk, melyért az számlázni fog (először a mi szolgáltatónknak, aki majd számláz a saját előfizetője felé, azaz nekünk).

Természetesen az összes hazai cég igyekszik kedvezményes ajánlatokkal segíteni az ügyfeleit az ilyen helyzetekben, ezért célszerű az utazás előtt utánajárni a lehetőségeknek (különféle roaming csomagok).

Tartsd be a roaming méltányos használatának feltételeit!

Az EU roaming nagyszerű lehetőséget kínál, de kizárólag addig, amíg nem élünk vissza vele, és a méltányos használat feltételei szerint alkalmazzuk. Mit jelent ez pontosan? Röviden annyit érdemes megjegyezni, hogy amint igénybe vesszük a roamingot, a saját szolgáltatónk elkezdi nyomon követni, hogy a kritériumoknak megfelelően használjuk-e.

A méltányos használat szerint életvitelszerűen Magyarországon élünk, és kizárólag meghatározott ideig, például munkaügyben vagy nyaralás miatt használjuk a mobilszolgáltatásainkat a határon kívül. Ha viszont a szolgáltató arra lesz figyelmes, hogy egy másik országban sokkal többet és gyakrabban használjuk a telefonos szolgáltatásainkat, azonnal figyelmeztet minket és türelmi időt ad. Ha a használati szokásokban idővel sem lát semmilyen változást, a felhívás napjától kezdődően minden egyes hívásért, üzenetért, mobilnetezésért többletköltséget számol fel.

Külföldi kiruccanás előtt ezen felül az adatforgalom-használat feltételeire is ajánlott egy pillantást vetni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Az ördög a részletekben rejlik – tervezz előre!

A felesleges stressz elkerülése érdekében szánj egy délutánt arra, hogy még az utazás előtt egyeztetsz a mobilszolgáltatóddal a szerződésed részleteiről! Így legalább időben kiderül, szükséged lesz-e plusz mobilnetre, pontosan tudni fogod, hívás esetén kell-e tartanod extra költségektől, és még az is lehet, hogy egy kedvezményes ajánlat bezsebelésével vághatsz neki az újabb kalandoknak. Megéri előre tervezni!

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek