Mozdulatlan olajár az OPEC döntés előtt Mozdulatlan olajár az OPEC döntés előtt

Mozdulatlan olajár az OPEC döntés előtt

2023-02-03

A kínálati oldalt erős csapás éri februárban.

Kőolaj-exportáló Országok Szervezete február elején találkozik újra, hogy megvitassák a termelési kvótákat. A Goldman Sachs elemzői kifejtették véleményüket arról, hogy milyen lépések várhatók a szervezettől ebben az évben. A jelentésben kiemelték, hogy globális olajkereslet szilárd emelkedésére számítanak. Ennek következtében az év második felére a piac újra komoly kínálati deficitbe futhat bele. Ez jó esetben arra ösztönözheti a kartellt, hogy az októberben bejelentett termeléscsökkentésén lazítson.

Kína, a világ legnagyobb olajimportőre, melynek keresletét az elmúlt időszakban komoly csapás érte, visszatérésre készül. Három évnyi korlátozás után a kínai elnök az ország feletti szigor enyhítése mellett döntött. A tavalyi év végén eltörölték a covid törvényeket, és a gazdaság végre fellélegezhetett. Azonnal megnőtt az utazások száma, ezzel együtt az ország nyersolaj kereslete is. Az árakat hosszú ideje a kínai gazdaság döcögése tartotta vissza, azonban az elmúlt hetek a lassú, de biztos drágulásról szóltak.

A keresletben várhatóan 2023 elején még nem lesz akkora változás, hiszen Kínában teljes káosz alakult ki a nyitás után.  Ezzel szemben a kínálati oldalt erős csapás éri majd februárban. Az OPEC találkozója után ugyanis február 5-én lép életbe az újabb uniós szankció az orosz olajra. A csökkenő tendencia ellenére az EU-ba irányuló orosz dízelszállítások továbbra is mintegy napi 450 000 hordót jelentenek.
Ettől viszont lassan el kell, hogy búcsúzzunk. – írja a tozsdeforum.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek