Sofőr állás – állandó stabilitás a munkaerőpiacon Sofőr állás – állandó stabilitás a munkaerőpiacon

Sofőr állás – állandó stabilitás a munkaerőpiacon

2023-02-10

A megnövekedett üzemanyagárak a legtöbb autósnak komoly fejfájást okoznak. Az áremelkedés még komolyabb hatással van a fuvarozással foglalkozó cégekre és vállalkozókra, hiszen az eddigieknél komolyabb költségekkel kell számolniuk. Ettől függetlenül a szakma továbbra is stabil lábakon áll.

A megnövekedett üzemanyagárak a legtöbb autósnak komoly fejfájást okoznak. Az áremelkedés még komolyabb hatással van a fuvarozással foglalkozó cégekre és vállalkozókra,
hiszen az eddigieknél komolyabb költségekkel kell számolniuk. Ettől függetlenül a szakma továbbra is stabil lábakon áll.


A szállítmányozás területén is komoly fejtörést okoznak a növekvő költségek


A fuvarozás kiadásai

Laikus szemlélőként tekintve a cégekre, a legtöbben csak a bevételi oldalt látják. Tisztában vannak a szolgáltatások, termékek áraival, rendelkeznek egy bizonyos összképpel a piac egészéről és úgy gondolják, hogy a bevétel-kiadás egyensúly biztosan az előbbi felé billen. Egy rentábilis cég esetén ez természetesen így is van, ám közel sem mindegy, hogy a kedvező tendenciákért mennyit és milyen formában kell dolgozni. A megnövekedett költségeket ugyanis valamilyen formában vissza kell hozni.


Az elmúlt hónapok jelentős inflációja és az ezzel járó áremelkedés nem csupán a magánszemélyeket, de a cégeket és vállalkozásokat is kihívások elé állította. Sokszor mindent újra kellett számolni, normalizálni a költségeket, innen-onnan lefaragni a kiadásokat, hogy talpon tudjanak maradni. Az egyik leggyakrabban felmerülő és legszélesebb körben tárgyalt téma az üzemanyagár kérdése volt. Az országos hiány kialakulás után ugyanis eltörlésre került az ársapka, a literenkénti ár pedig közel a másfélszeresére emelkedett.


A fuvarozók, személy- és csomagszállító cégek és vállalkozók ezáltal meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek, hiszen a napi munkavégzéshez szükséges üzemanyagra fordított kiadások jelentősen megemelkedtek. A változásnak persze észlelhetők nyomai a szektorban, de így pár hónap utána egyre nagyobb biztonsággal kijelenthető, hogy a szállítmányozók képesek voltak talpon maradni. A válsághelyzet kezelése is jól mutatja azt, hogy egy sofőr állás mennyire stabil kilátásokat képes garantálni.


Az alkalmazotti lét előnyei

Ahogy a legtöbb pozíció, úgy egy sofőr állás esetén sem kizárólag egyéni vállalkozókról, vagy cégtulajdonosokról beszélhetünk, sőt. Ebben a szektorban jóval több alkalmazott tevékenykedik, mint egyéni vagy céges vállalkozó. Az alkalmazotti lét általában kevésbé tűnik kényelmesnek mint az, ha valaki a saját maga főnöke és teljes mértékben a saját boldogulására dolgozik. Egy sofőr állás esetén ugyanakkor napjainkban érdemes kétszer meggondolni, hogy tehetünk-e ilyen kijelentést.


A már említett kedvezőtlen körülmények és lassan forduló tendenciák ugyanis eddig talán sosem látott kihívások elé állították a vállalkozókat és cégtulajdonosokat. Az ő feladatuk volt ugyanis megoldani azt, hogy a szolgáltatások különösebb leállás vagy kiesés nélkül is rentábilisak legyenek, áraik pedig ne emelkedjenek jelentősen. Ez utóbbit ugyanis elsősorban az ügyfelek érzik meg, akik egy túlzott emelés esetén kevésbé szívesen veszik igénybe a szállítási opciókat.

A futár állások ma is népszerű lehetőséget jelentenek

Egy alkalmazottként betöltött sofőr állás nagy előnye, hogy ezeket a tendenciákat nem kell lekövetni, semmilyen átfogó költségvetési problémát nem kell megoldani, az egyetlen feladat a napi munka elvégzése. Persze azt sem állítanánk, hogy ez egyszerű, hiszen egy sofőr állás sokszor komoly kihívások elé állítja a munkavállalókat. Ezek a kihívások azonban szinte mit sem változtak az elmúlt évtizedekben, így nem is érdemes őket újradefiniálni. Az egyetlen cél a kifogástalan és pontos munkavégzés.

Vállalkozási jövőkép

Egy sofőr állás esetén gyakran felmerülő lehetőség az, hogy valaki az alkalmazotti létből a saját lábára áll és addigi tapasztalatait felhasználva önálló vállalkozásba kezd. Ennek eddig kifejezetten kevés akadálya volt és a gazdasági, illetve bürokratikus környezet is minden lehetőséget megadott annak, aki szerette volna magát kipróbálni a vállalkozói világban. A már említett jelenkori tendenciák azonban óvatosságra intenek.

Egy sofőr állás szerencsére ma is stabil szakmának számít, hiszen a munkakörhöz kötődő szolgáltatások a mindennapokban is nélkülözhetetlenek. A kedvezőtlenebb gazdasági környezet ugyanakkor egyértelműen azt indukálja, hogy nem most jött el az idő arra, hogy valaki a saját lábára álljon egy vállalkozás frontján. Jelenleg érdemes kivárásra játszani, tapasztalatot szerezni és az újraformálódó gazdasági környezet stabilizálódása után belevágni valami újba.


Egy sofőr állás van annyira értékes és stabil, hogy napjainkban is érdemes legyen betölteni. Jelen helyzetben pedig az elvégzett munka jelenti a legbiztosabb alapot. Ezzel könnyedén kövezhetjük ki az utat a jövőbeni sikerek felé. Még ha a jelenlegi körülmények nem is ideálisak az önállósodásra, kitartó munkával és a lehetőségek megismerésével előbb-utóbb újra eljöhet az az idő, mikor újra érdemes lehet vállalkozóként nekiindulni a sztrádáknak.

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek