A tél nem tréfál: hasznos tippek a téli autózáshoz! A tél nem tréfál: hasznos tippek a téli autózáshoz!

A tél nem tréfál: hasznos tippek a téli autózáshoz!

2019-12-03

A zord, hideg idő, ebben az évben a vártnál egy kicsit előbb érkezett, sokakat megleptek a téli körülmények. Ahhoz hogy ilyenkor is odaérjünk időben a munkahelyünkre, vagy a hétvégi kirándulás célállomására, a Shell támogatásával összeszedtük azokat a dolgokat, amiket érdemes ellenőrizni az autónkon:

A hűtőfolyadék hőmérsékletét télen érdemes megméretni, amit bármelyik Shell töltőállomáson megtesznek nekünk az ott dolgozó kollégák. Az autók gyári beállítása a hűtőfolyadék hőmérsékletét tekintve lehet akár mínusz 30-35 C fok, de arra figyeljünk, hogy a mért érték legalább mínusz 20 C fok legyen.

A szélvédőmosó tartályba kizárólag téli folyadékot töltsünk, amely alkoholt tartalmaz. Ez akadályozza meg a folyadék fagyását. Ha nyári szélvédőmosó van az autóban, az könnyen megfagyhat, ami komoly károkat tud okozni a motortérben.

Célszerű ellenőrizni az akkumulátor állapotát is, hiszen ez az alkatrész komolyabb igénybevételnek van kitéve reggel, amikor a nagy hidegben indítjuk el az autónkat.

„Látni és látszani!” – télen különösen érdemes erre odafigyelni. Ahhoz, hogy a korlátozott téli körülmények között jól lássunk, elengedhetetlen a megfelelő állapotú ablaktörlő az autón, elől és hátul is. Gyakran látjuk, hogy indulás után vagy akár még menet közben is sokan ronggyal, újságpapírral, vagy a kabátjukkal törölgetik belülről a szélvédőt, amikor az bepárásodik. Ez nagyon veszélyes! Ha az autó klímaberendezéssel van felszerelve, akkor annak bekapcsolásával ezt a párásodást el tudjuk kerülni! Ha mi látunk az még kevés, ha külső lámpáink maradéktalanul világítanak, akkor minket is látni fognak!

Sajnos Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, pedig Ausztriához hasonlóan itt is hasznos lenne ez a szabály. Minden esetre ajánlott a megfelelő minőségű téli gumi használata. Ha kifejezetten havas helyekre megyünk, akkor legyen nálunk hólánc is, ami szintén kötelező elem Ausztriában. Figyeljünk a csomagoláson lévő gumi méretre, hiszen ha nem a megfelelőt választjuk, akkor a hóláncot nem is fogjuk tudni használni.

Érdemes egyéb dolgokkal is felszerelkeznünk a téli autózáskor, főleg ha nagyobb távokat utazunk. Legyen lapát, vagy kisebb ásó a kocsiban. Bármely Shell töltőállomáson vásárolhatunk jégoldó spray-t illetve jégkaparót. Tegyünk takarót és élelmet, folyadékot az autóba, hogy váratlan helyzet esetén, a segítség érkezését könnyebben kibírjuk a hidegben.

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek