Városi legendák a tankolásról, melyek még mindig élnek a köztudatban Városi legendák a tankolásról, melyek még mindig élnek a köztudatban

Városi legendák a tankolásról, melyek még mindig élnek a köztudatban

2020-09-04
Nem újkeletű a téma, az emberek időről időre próbálnak elméleteket kreálni arra vonatkozóan, hogy adott kúton tankolva miért tudunk többet vagy esetleg kevesebbet autózni adott üzemanyag mennyiséggel, vagy akár arra, hogy a külföldi benzin jobb-e vagy sem mint a hazai, de azt is szívesen találgatjuk, hogy más-e az üzemanyag minősége télen vagy nyáron. A MOL szakértői válaszoltak a feltett kérdésekre, városi legendákra: 

„Nyugati benzinnel kevesebbet fogyaszt az autóm”

Hamis. Fórumok rendszeres témája a magyar és a nyugati üzemanyagok összehasonlítása, a Bécs-Budapest útvonal fogyasztásának összehasonlítása a fordított relációval, illetve ennek a benzin vagy a dízel minőségéhez kapcsolása. A valóságban ténylegesen előfordulhat, hogy hazafelé kevesebbet fogyaszt a jármű, ez azonban nem a tankolt üzemanyag minőségének, hanem a domborzati viszonyok, a külföldön eltérő vezetési stílus, vagy éppen az uralkodó szélirány számlájára írható (Bécs felé például szembeszél van, míg hazafelé általában hátulról segíti a légmozgás a haladást). Az Európai Unió területén egységes üzemanyagszabványok léteznek, amelyek számos jellemzőt határoznak meg, így az egyes országok üzemanyagainak gyakorlatilag minimális lehet az eltérése. Az üzemanyagok kémiai összetétele emiatt semmiképpen sem okozhat érzékelhető fogyasztáscsökkenést autónkban. Hasonlóan elképzelhetetlen az üzemanyag „vizezése”, vagyis az összetétel befolyásolása a kutakon, erről a biztonsági berendezések és a rendszeres ellenőrzések gondoskodnak. 

„Télen más az üzemanyag, mint nyáron”

Igaz. Kevesen tudják, de az téli-nyári évszakváltás során a benzinkutakon elérhető üzemanyagok összetétele is megváltozik, a jelenlegi szabályozás szerint május 1. és november 15. a két határnap ebből a szempontból. A benzin esetében leginkább a gőznyomásérték változik a téli és nyári verzió között. Télen, a hideg miatt nagyobb gőznyomásértékre van szükség, nyáron azonban ugyanez erősebb párolgást okozna, ami már nem optimális. A dízel esetén különösen fontos a téli-nyári váltás, hiszen itt a zavarodási pont és a hidegszűrhetőségi határhőmérséklet, vagyis az, hogy az üzemanyag megfelelő hidegtulajdonságokkal rendelkezzen, megköveteli a váltást. Télen emellett oda kell figyelni arra is, hogyha a tankban kevés az üzemanyag, az hamarabb le tud hűlni.

„A prémium üzemanyag ugyanaz, csak drágább”

Hamis. Azt már egyre kevesebben vitatják, hogy a prémium üzemanyagok, a válogatott keverőkomponenseknek és a különböző adalékoknak köszönhetően kedvező hatással vannak az autók teljesítményére és a motor élettartamára, a jármű környezetterhelésére. A motorban és az üzemanyag-ellátó rendszerben az idők során óhatatlanul lerakódások keletkeznek, ami romló teljesítményt, nagyobb fogyasztást is okozhat. Használtautó vásárlását követően a prémium üzemanyag használatával akár több évnyi lerakódástól szabadíthatjuk meg a gépkocsit.

„Hosszú leállítás előtt érdemes prémiumot tankolni”

Igaz. A pandémiás időszakban különös figyelmet kapott az üzemanyagok eltarthatósága, hiszen a legtöbb autó tankját hónapok alatt sem ürítették ki. Általánosságban elmondható, hogy ha egy járművet, de akár benzinnel működő szerszámot, kerti gépet hosszabb ideig nem használunk, érdemes prémium üzemanyaggal megtölteni. Egy-két hónap alatt ugyanakkor az alap üzemanyag minősége sem változik annyit, ami gondot jelentene indításkor – megfelelő tárolási körülmények között.

„Félretankolás: dízel autóba benzint tankolni rosszabb, mint fordítva”

Igaz. Az egyik leggyakrabban előforduló, egyben legköltségesebb hiba, amit elkövethetünk a tankolás során az, ha nem a megfelelő üzemanyagot engedjük a tankba. Az egységes, színes jelölések mellett a gázolaj töltőpisztolyának csöve vastagabb, mint a benziné, így a hiba ebben az esetben könnyebben észrevehető. A legjobb, ha félretankoláskor egyáltalán nem indítjuk el az autót, még a gyújtást sem adjuk rá. Modernebb autóknál még a vezetőoldali ajtót sem szabad ilyenkor kinyitni, hiszen már ekkor üzemanyagot szívhat fel a rendszer a tankból. A gyorsabb és komolyabb károsodást az okozza, ha a dízel autóba benzint tankolunk, de minden hasonló esetben a legcélszerűbb szakszerű segítséget kérni a tank leszívásához és teljeskörű átvizsgáláshoz. Fordított esetben, vagyis amikor benzines autóba gázolaj kerül, kisebb mennyiségnél (néhány százalék) még jó eséllyel megbirkózik a motor az eltérő anyaggal, nagyobb mennyiség esetén azonban már semmiképpen sem érdemes kockáztatni.

„Többet tankoltam, mint amekkora az autóm tankja”

Hamis. A hazai szabályozás értelmében a kútoszlopon mutatott érték és az autóba kerülő mennyiség között mindössze 0,5 százalékos eltérés lehet. A benzinkutak töltőoszlopait, illetve az azokba telepített mérőeszközöket rendszeresen hitelesítik az erre hivatott állami hivatalok, illetve a nagyobb forgalmazók is ellenőrzik a saját márkájukhoz tartozó töltőállomásokat. Az ugyanakkor elképzelhető, hogy az autó tankjának van olyan pufferrésze, amelybe normál esetben nem kerül be az üzemanyag, adott pillanatban viszont valamilyen okból – például egy kapcsoló átkattintásával – mégis megnyílik, így a szokottnál több hajtóanyag fér el a tartályban.

Forrás: blikk.hu

Sanya34
2020-12-30
Motorkerékpárral (cruiser) szoktunk nyáron túrázni. Az osztrák oldalon a hegyekben a második tankolás után hallhatóan is szebb a hangja és lényegesen jobb az átlagfogyasztása. Kúttól független tapasztalat, mert 200 km-ként tankolunk.
tom66
2020-10-19
Mol EVO 95 benzint tankoltam a Budaörs, METRO (Keleti utca) kútnál.
Alig várom hogy kiürüljön a tankom. Nem gyorsul normálisan az autóm, erős gyorsításkor visszaesik a fordulat néha.
Ilyet eddig még nem tapasztaltam (OMV kútnál szoktam tankolni)

A probléma az hogy nincs szigorú ellenörzés az üzemanyag összetételére vonatkozóan, mert túl nagy biznisz ahhoz hogy belenyúljanak.
Dustertour
2020-09-21
Úgy vettem észre,hogy amióta a MOL meghirdette a megemelt tisztító adalékkal ellátott üzemanyagait,nekem a dízel meglepően kevesebbet fogyaszt, (0,5 L/100 Km )pedig 292 eKm volt az autóban kezdéskor!
Tommy74
2020-09-19
Sajnos az OMV-kutakon is ezt tapasztaltam prémium benzinnel.
Magyarország-Bulgária-Magyarország útvonalon. Itthon tankolva Szerbiáig jutottam 1 tank benzinnel. Belgrádban tankolva (egész úton ugyanazt a prémium benzint tankoltam mindig OMV kúton) elégvolt az üzemanyag Burgaszig. plusz a 2 hetes tartózkodásig. Hazafelé ott szintén tele tankoltam és egy teli tankkal végig tudunk jönni a Magyar határig! Leegyszerűsítve az itthoni benzinnel 600km-rt tudtam megtenni a Bulgár benzinnel 1100km-rt. Tisztán látszik, hogy mennyi a különbség. Ezzel nem akarom lehúzni vagy minősíteni a Magyar minőséget, csak a tényeket közlöm. Kérem, hogy ne cáfolják meg a több ezer Magyar embert akik folyamatosan járják az Országokat és tapasztalatból tudják, hogy hol jobbak az üzemanyagok minőségei. Itt nem a domborzati viszonyokról az uralkodó száljárásokról van szó, hanem csak is az üzemanyagok minőségéről összetételéről.
Northop
2020-09-13
Szerintem ez nem nagyon fedi a valóságot.. Miért van az, hogy az osztrák határ túloldalán tankolok normál üzemanyagot (ingázok, nem pedig Németországba járok) akkor 1250-1300 km után tankolok cirka 50 liter gázolajat, ha az itthoni Mol kúton tankolok sima dízelt, akkor már 1000 - 1100 km után tankolok ugyanazt a mennyiséget. Ahol csak tudok, tempomattal közlekedek, szóval a vezetési stílusom is ugyanaz. Esetleg a Mol valami gagyi adalékot rak a gázolajba a nyugati szolgáltatókhoz képest?

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek