Itt vannak a legfontosabb információk az üzemanyagár-stop módosításáról Itt vannak a legfontosabb információk az üzemanyagár-stop módosításáról

Itt vannak a legfontosabb információk az üzemanyagár-stop módosításáról

2022-07-30

Szombat déltől csak magánszemélyek, taxisok és mezőgazdasági erőgépek kapnak 480 forinton üzemanyagot. A rendelet meg is jelent, amely korlátozza a vásárlást. Kormányközeli forrásokból a portfolio.hu úgy értesült, hogy a személygépkocsik mintegy 20%-a lehet céges üzemben tartású autó, ez mintegy 800 ezer autót jelenthet. Íme egy rövid összefoglaló a szombati kormányzati döntésekről és azok következményeiről.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szombat délelőtt közölte: a kormány felszabadítja a stratégiai készleteket, miután leáll a Mol százhalombattai finomítója, illetve a lakosságon, a taxisokon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül mindenkit kizárnak a 480-as tankolásból, a céges autókat is. A rendelet ma déltől érvényes.

A rendelet szerint az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

- a külföldi rendszámú jármű,
- a  személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy

- nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

Továbbá a meghatározott szabály érvényesítése érdekében jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről. 

Hatósági áron való töltés esetén az  üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult a  forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és a számítógépes rendszerben a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolásra. 

Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az adatokat rögzíti, úgy azokat a NAV részére továbbítja ellenőrzés céljából. 

Az intézkedéseket követően még nem látjuk, hogy az importőröknek milyen érdekene lenne abban, hogy visszatérjenek a magyar piacra. Az biztos, hogy újabb körrel bővült azoknak a tábora, aki már piaci áron tankolhat benzint isé gázolajat. 

Az aktuális piaci árak oldalunkon folyamatosan elérhető, jelneleg 1 liter benzin ára 692,9 Ft/liter, a gázolaj piaci átlagára pedig 737,9 forint literenként. 

Forrás: portfolio.hu

 

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek