A Mol arra kéri a lakosságot, hogy kevesebbet tankoljanak A Mol arra kéri a lakosságot, hogy kevesebbet tankoljanak

A Mol arra kéri a lakosságot, hogy kevesebbet tankoljanak

2022-07-28

Finomító-karbantartás az indok, de nem titkolják, a háború és a hatósági árszabályozás miatt megugrott kereslet felemésztette a készleteket.

A hétvégén kezdődik a Mol Dunai Finomítójának tervezett karbantartása, és a munkálatok miatti üzemanyaghiány pótlására korlátozottak a lehetőségek – mondta el az Indexnek Ratatics Péter, a Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója. Elmondta, hogy egyes MOL kutakon lehetnek átmeneti leürülések, ezért mindenkitől kérik, hogy csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van.

Az igazgató szerint „csak így biztosítható a kellő mennyiség mindenki számára; a pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten”. Hozzáfűzte, a háború kitörése miatti ellátáslánc-akadozás, valamint az árszabályozás miatti kiugró kereslet és importhiány a készletek jelentős részét felemésztette. – A Mol mindent megtesz a jelentős termékkiesés pótlására a pozsonyi finomítóból, és a megmaradt tartalékokból, de ez nem tudj teljes mértékben fedezni a hiányt, a piaci pótlásra pedig korlátozottak a lehetőségek – magyarázta.

Ratatics Péter a legnagyobb szabadságolási időszakra időzett munkálatokat azzal indiokolta, a leállást eredetileg tavaszra tervezték, de „a Magyarországon bevezetett hatósági ár által is generált kiemelkedő üzemanyagigény miatt” elhalasztották a munkálatokat. További halasztásra azonban nincs lehetőség.

A tervek szerint az üzemek fokozatosan indulnak újra, jelentős részük már szeptemberben, míg egy kisebb részük október végén, a karbantartás második üteme után. 

Az üzemanyaghiány további magyarázatát az igazgató szerint egyrészt az adja, hogy például dízelből az egész régió összességében importra szorul, a Duna alacsony vízállása miatt az uszályokat kevésbé lehet feltölteni, és a nagy hőség miatt a vasúti szállítás is a lehetségesnél kisebb kapacitással megy, Szerinte „a hazai árszabályozás tovább szűkíti az importlehetőségeket, és ilyen árkörnyezetben, amikor a piac négyötöde élvezi a hatósági ár előnyét, egész egyszerűen nem éri meg behozni külföldről a terméket”. 

Az ügyvezető igazgató szerint felül kell vizsgálni az árszabályozást, hogy esély legyen megnövelni a szükséges import mennyiségét. Továbbá elkerülhetetlennel látszik, hogy a kormány átmenetileg hozzáférést biztosítson Magyarország stratégiai készletéhez a piaci szereplőknek.

Forrás: Népszava

 

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek