A MOL az egyik legnagyobb nyertese a magas olajárnak A MOL az egyik legnagyobb nyertese a magas olajárnak

A MOL az egyik legnagyobb nyertese a magas olajárnak

2022-05-18

A magas olaj- és gázár, és a relatíve olcsó orosz olaj nagy hátszelet ad a Molnak, de a magyarországi nagykereskedelmi árszabályozás és a több kelet-közép-európai országban bevezetett kiskereskedelmi üzemanyag-árszabályozás nyomás alatt tartja a vállalat eredményét.

Mindent összevetve azonban még így sem panaszkodhat a Mol. Kiemelkedő eredményt ért el a vállalat, több első negyedéves rekordot is elért, többek között soha nem értékesített még annyi üzemanyagot az év első három hónapjában, mint idén. A Mol-csoport 271,7 milliárd forint (833 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben a tavalyi első negyedévi 181,9 milliárd forint (605 millió dollár) után.

Ez 49,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az eredmény 6 százalékkal csökkent az előző negyedévihez képest. 

A MOL működésében javarészt orosz Ural olajat használ, miközben termékeit a Brent alakulása szerint árazza. Az orosz-ukrán konfliktus hatására a Brent-Ural olaj árainak különbsége 20-35 dollárra nőtt a békeidőkben jellemző 5 dollárhoz képest. Egy Oroszországgal szembeni kőolajembargónak érdemi negatív gazdasági hatása lehet a Molra nézve.

Magyarország a nyers kőolaj 60 százalékát (Ural olaj) Oroszországból, a Barátság kőolaj vezetéken keresztül importálja. A Molnak két finomítója érintett, a százhalombattai és a pozsonyi. Mindkét finomító Uráli típusú nyersolajat tud feldolgozni.

Forrás: vg.hu

 

 

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek