Éves csúcson a Mol finomítói árrése Éves csúcson a Mol finomítói árrése

Éves csúcson a Mol finomítói árrése

2021-09-03

Augusztusban hordónként 6 dollárra nőtt az olajtársaság csoportszintű finomítói árrése, javult a petrolkémiai marzsok is.

Augusztusban tovább javult a Mol külső környezete. A Brent olajtípus hordónkénti ára ugyan némileg csökkent a júliusi 75 dolláros rekord szintről, a nyár végén is 70 dollár felett – 70,8 dolláron – maradt, és ezzel nem csupán az egy évvel korábbi, 44,8 dolláros szintet haladta meg jelentősen, hanem két dollárral magasabb a második negyedéves adatnál is.

A stabilan magas nyersanyagárak mellett nagyot javult a hazai olajvállalat csoportszintű finomítói árrése, amely hordónként 6 dollárra ugrott. Egy hónappal korábban még csupán 4,3 dolláros, a június végén lezárt három hónapban pedig 4,4 dolláros haszonkulccsal működtek a társaság finomítói. Egy éve – amikor a pandémia negatív hatásai még erőteljesen éreztették hatásukat az iparágban –, még az egy dollárt sem érte el a finomítói marzs. Legutóbb pedig közel másfél éve, tavaly áprilisban jártak ennél magasabban a downstream árrések.

Valamelyest kedvezőbbre fordult az utóbbi időszakban egyébként is rendkívül erős vegyipari szegmens piaci környezete is. A tavasszal csúcsra, 1000 euró/tonna fölé futó petrolkémiai marzsok júliusban 670 eurós szintre mérséklődtek ugyan, augusztusban viszont ismét emelkedő pályára álltak. A tonnánként megtermelt 681 eurós marzs több mint kétszerese a 2020 augusztusinak, az idei második negyedéves adathoz képest viszont 28 százalékkal nyomottabb.

Forrás: vg.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek