Közel 100 éve nyílt meg az első magyarországi benzinkút Közel 100 éve nyílt meg az első magyarországi benzinkút

Közel 100 éve nyílt meg az első magyarországi benzinkút

2020-09-23

Hogy hova nyúlik vissza a tankolás története Magyarországon? Egészen 96 évet kell visszamennünk az első benzinkút megnyitásáig.  

A XX. században, amikor az emberek elkezdtek autókkal járni, még nem voltak benzinkutak, mindenki otthon tárolta az üzemanyagot, házi megoldásokkal. A főváros könyvtárából igazi kincsek kerültek elő fényképek formájában, melyek bemutatják az első benzin töltő állomásokat Budapesten.

A fordulat 1924-ben következett be, amikor a Királyi Magyar Automobil Club lapja arról tudósított, hogy egy forradalmi ötlet valósult meg hazánkban, a közút menti tankolás lehetősége. Ebben az évben két nyilvános benzintöltő helyet is felállított a Fővárosi Autóüzem Rt. és a fővárosi autóforgalom központja lett a Baross-téri és Szabadság-téri benzinkút.

A folyóirat a következőkről számolt be:

Az üzemanyagárak is újra felfelé kúsznak, manapság azonban az autótulajdonosoknak legalább nem kell hordószámra vásárolni és tárolni az üzemanyagot, mint a benzintöltő állomások megjelenése előtt időkben. Bizony, a közút menti tankolás, ez a számunkra teljesen hétköznapi esemény, valamikor forradalmi ötlet volt. „A magyar automobilizmus jelentős és hézagpótló újítással gazdagodott. […]

A tartány megtöltése közvetlenül az automatából történik, a mennyiségük pontosan ellenőrizhető s abból egy csepp sem megy veszendőbe.”

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek