Megvan az OPEC új főtitkára Megvan az OPEC új főtitkára

Megvan az OPEC új főtitkára

2022-01-10

Haitam al-Gejsz kuvaiti olajipari szakembert választotta főtitkárává a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) - közölte az OPEC hétfőn Bécsben.

Gejsz augusztusban váltja a főtitkári poszton a nigériai Mohammed Sanusi Barkindót, aki két, hároméves cikluson át volt az OPEC főtitkára 2016 óta.

BARKINDO LEGJELENTŐSEBB EREDMÉNYE A SZERVEZET ÉLÉN, HOGY TETŐ ALÁ HOZTA A SZERVEZETEN KÍVÜLI OLAJKITERMELŐ ORSZÁGOKKAL AZ OPEC+ PAKTUMOT, AMELYNEK RÉSZTVEVŐI A VILÁG KŐOLAJEXPORTJÁNAK MINTEGY 45 SZÁZALÉKÁT ÁLLÍTJÁK ELŐ.

Az OPEC szerint ez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus-járvány gazdasági válság közepette sikerült stabilizálni a kőolajpiacot.

Gejsz jelenleg a kuvaiti állami olajvállalat nemzetközi marketingért felelős vezérigazgató-helyettese. A megválasztott főtitkár hétfőn a szaúdi al-Arabíja televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy szerinte a kőolaj iránti kereslet az év végéig visszaáll a járvány előtti szintre. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva pedig azt mondta, kulcsfontosságú fenntartani az OPEC+ paktumot, mert ez az egész iparág érdeke.

Az OPEC+ paktumnak kulcsszerepe volt abban, hogy a részes országok 2020 tavaszán rekordmértékben fogták vissza kitermelésüket, s így a járvány miatti válság okozta keresletcsökkenés ellenére stabilizálni tudták a kőolaj árát. A paktum értelmében a termelést fokozatosan állítják helyre; kedden ismét tárgyalóasztalhoz ülnek és februárra várhatóan újabb kibocsátásbővítést jelentenek majd be.

Forrás: portfolio.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek