Szerintünk itt vagy most: Csorvás.
Ha mégsem, úgy válassz a település listából.

Hol tankoljak?

A töltőállomások és a holtankoljak.hu közösség által jelzett kutak listája, ahol pillanatnyilag nem elérhető az üzemanyag szolgáltatás! | Regisztrált tagként Te is közölhetsz az oldallal információt a közeledben lévő üzemanyag töltési lehetőségekről.

Regisztráció

Minden ami üzemanyag vagy töltőállomás

Aktuális üzemanyagár információk, előrejelzések, benzinkutakkal kapcsolatos információk, elektromos töltőhelyek.


2020-10-02 | Olajfinomítói bezárások jöhetnek a folyamatosan csökkenő üzemanyagkereslet miatt

Több olajfinomító üzem tulajdonosa is olyan bejelentéseket tett többek között Finnországban, Franciaországban és Hollandiában is az elmúlt hetekben, amik arra utalnak, hogy finomítói bezárások jöhetnek. Ezek a lépsek csökkenthetnék az iparági túlkapacitásokat, amire szükség is lehet, mivel a régió finomítói 25 százalékkal a teljes kapacitás alatt fognak üzemelni ebben a hónapban az IHS Markit elemzői szerint. Ezen pedig sokkal többet az sem segít, hogy a dízel és a benzin ára is történelmileg alacsony szinteken jár, és a repülőgép-üzemanyag kereslete is padlón van.

Nem csak abszolút értelemben alacsony azonban az üzemanyagok ára, hanem relatív értelemben is:

A dízel ára már csak 4 dollárral van a nyersolaj ára felett hordónként Európában, ami legalább 9 éve a legalacsonyabb különbség a kettő között. 

Ez különösen fájdalmas hír az olajfinomítók számára, mivel alapesetben sokszor ez teszi ki a termelésük felét. A benzin és a nyersolaj közötti árkülönbség hasonlóan csak 4 dollár. 

Az IHS elemzői szerint: Tavaszig nem várunk erős növekedést a finomítói kapacitás kihasználtságában, a keresletet visszanyomják a korlátozások és a légiipartól jövő kereslet csökkenése.

Pozitívum, hogy a téli időszakban a fűtőolaj iránti növekvő kereslet segíthet majd a profitabilitási problémákkal kapcsolatban. Az Energy Aspects elemzői arra számítanak, hogy a negyedik negyedévben az olajfinomítói aktivitás emelkedni fog, és mintegy napi 500 000 hordóval lehet magasabb a harmadik negyedévhez képest a feldolgozás nagysága. Számos trader és olajelemző azonban kevésbé optimista a kilátásokkal kapcsolatban az emelkedő koronavírus esetszámok miatt.

További problémát jelenthet a kilábalásban, amennyiben extra kínálat érkezik a piacra az OPEC+ tagjaitól. Eddig ugyanis a termelés visszafogásával egy magasabb árat tudtak fenntartani a nagyobb kéntartalmú üzemanyagolaj piacán, amit sok finomító nagyobb arányban állít elő a feldolgozás során.

A Wood & Company elemzője szerint: Ez a jelenség eddig több, egyszerűbben működő finomítót tartott életben, de ez változhat.

Forrás: Portfolio