Óriási árcsökkenés az olajpiacon Óriási árcsökkenés az olajpiacon

Óriási árcsökkenés az olajpiacon

2023-06-21

Az idei olajárakat hatalmas bizonytalanság lengi körbe, az elmúlt fél évben a benchmark árai jelentős kilengéseket mutatnak, a napokban pedig igencsak zuhanásnak indultak.

A Brentnek a jegyzése jelenleg 2,9 százalékos mínuszban van, az amerikai WTI jelenleg hordónként 68,2 dollárba kerül, ez a múlt heti záróértékhez képest 3,2 százalékos zuhanásnak felel meg, kifejezetten jelentős kilengések mentén eddig 15,6 százalékkal került lejjebb a Brent ára, a WTI jegyzésében pedig 15,3 százalékos esés figyelhető meg 2023-ban.

Mi állhat a háttérben?

A Goldman Sachs jelentésében az elemzők közel 10%-al csökkentették az olajárra vonatkozó várakozásukat a növekvő kínálat és a nyersolaj iránti lassuló kereslet miatt.

Nemrég jelentették be, hogy Szaúd-Arábia július 1-jétől további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést.

Ennek ellenére Irán és Oroszország is jóval magasabb kínálattal lepett meg mindenkit, az orosz termelés a nyugati szankciók ellenére is zavartalan maradt a kezdeti visszaesés ellenére.
A bank felfele módosította
Oroszország, Irán és Venezuela olajkínálati előrejelzéseit.

„A Goldman elemzőcsoportja tehát összességében úgy véli, hogy a Szaúd-Arábia által végrehajtott további termelés-visszavágásnak bár rövid távú felhajtóereje volt, de nem valószínű, hogy további árrobbanást eredményezne az olajpiacon.”

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve közelgő kamatdöntő ülése miatt is csökkenhetnek az olajárak, ahol a piaci várakozások szerint leállhat a jegybank a kamatemelésekkel.

További negatív tényezőként pedig az is közrejátszhat, hogy nem túl kedvező kínai export adatokról számoltak be, ami szintén okozhatja az árak esését.

Forrás: portfolio.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek