Rendkívüli beruházásba kezd a Shell Rendkívüli beruházásba kezd a Shell

Rendkívüli beruházásba kezd a Shell

2022-07-09

A Shell folytatja Európa legnagyobb, hidrogént előállító üzemének építését. Így egyértelművé vált, hogy az olajipari nagyvállalat arra játszik, hogy ez az eljárás kulcsfontosságú legyen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

A Holland Hydrogen I 200 megawattos elektrolízist fog jelenteni, amely egy Hollandia partjainál lévő szélerőműpark fog táplálni – olvasható a Shell szerdai közleményében. Ez tízszer akkora, mint a legnagyobb meglévő európai zöld hidrogénlétesítmény mérete. A Shell nem hozta nyilvánosságra a beruházás értékét – derült ki a Bloomberg beszámolójából. 

A zöld hidrogén kulcsfontosságú része lehet az európai klímacéloknak. A tiszta égésű gáz a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére használható olyan ipari folyamatokban, mint a vegyszergyártás és az energiatermelés.

A megújuló hidrogén kulcsfontosságú szerepet fog játszani a jövő energiarendszerében, és ez a projekt fontos lépés abban, hogy a hidrogén megvalósítsa ezt a potenciált – mondta Anna Mascolo, a Shell új energetikai megoldásokért felelős ügyvezető alelnöke.

Európában jelenleg csak kísérleteznek

Bár Európának nagy tervei vannak a zöld hidrogénnel, a termelés jelenleg többnyire kísérleti szinten folyik. Az Iberdrola SA Spanyolországban működteti Európa legnagyobbnak mondott zöldhidrogén-létesítményét, amelynek kapacitása 20 megawatt.

Ha a projekt 2025-ben befejeződik, a Shell a naponta előállított mintegy 60 000 kilogramm zöld hidrogént a rotterdami Shell Energy and Chemicals Park ellátására fogja használni. Ez a létesítmény jelenleg fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával előállított hidrogént használ a működéséhez.

Forrás: index.hu

 

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek