Újra emelkednek az üzemanyagárak Újra emelkednek az üzemanyagárak

Újra emelkednek az üzemanyagárak

2024-04-08

A hónap elejéhez viszonyítva már 30 forinttal kell többet fizetnünk a benzinért.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy márciusi sajtótájékoztatón azt nyilatkozta az Indexnek, hogy: „Megállapodásunk van a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, amely szerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk, ezt a kormány folyamatosan ellenőrzi. Amennyiben ez a megállapodás megtörik, úgy be kell avatkozni az üzemanyagárakba” – ekkor az árak az árak még valóban a középmezőnybe tartoztak, azóta ez a helyzet azonban megváltozott. Magyarország a környező országok viszonylatában a harmadik helyet foglalja el árak tekintetében.

Adataink szerint tovább emelkednek az üzemanyagárak, ami leginkább a forint romlásának és a Brent típusú olaj áremelkedésének tudható be.

„Amikor az üzemanyag-kiskereskedelmi tevékenységet terhelő adók mértéke növekszik, nem lehet elvárni, hogy az árak a környező országokhoz képest – ahol az adókörnyezet változatlan marad – ugyanazon a szinten maradjanak” – mondta Grád Ottó.Idén 40 forinttal emelkedett a jövedéki adó, maga az adókörnyezet-változás jelentős mértékben rontotta a hazai üzemanyag-forgalmazás versenyképességét. 

„A kiskereskedelmi különadó is olyan adómérték, ami egyáltalán nem tipikus, sőt ha a régiós környezetben nézzük, sehol máshol nem alkalmazzák. Ha szigorúan nézem, akkor a maga 3 százalékával gyakorlatilag ugyanolyan szinten működik, mint az áfa – a nettó árbevétel a számítás alapja. Ha az állam be akar avatkozni, akkor azt csak úgy teheti, hogy felülvizsgálja az adózási környezetet.”

Az infláció is jelentős mértékben emelkedett, 2012-hez képest 5,1-ről 2023-ra 17,6%-os lett, a kőolaj ára szintén nőtt pár nap alatt, 82-85 dollárról 90 dollárra.

 Fokozódtak az orosz olajfinomítókat és infrastruktúrát érintő támadások, a közel-keleti feszültségek folyamatosan növekednek, ezek a folyamatok is kedvezőtlenül hatnak az üzemanyagárakra. Mind a nemzetközi, mind a hazai tényezők hatására emelkednek az árak.

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek