A közel-keleti konfliktus következményei A közel-keleti konfliktus következményei

A közel-keleti konfliktus következményei

2023-10-21

„Bár Izrael nem olajkitermelő ország, a világ fontosabb tranzitútvonalai azon a környéken haladnak át. Az egyik fő útvonalat pedig Irán ellenőrzi, amely valószínűleg ki fogja használni ezt a lehetőséget. Mindez jelentősen meg fogja dobni az olajárakat, amely még jobban fel fogja pörgetni az inflációt. Különösen Európában” – olvashatjuk az index.hu cikkében.

Az olaj árak megugrása aggodalomra adott okot: a Hamász Izrael elleni támadása növeli a feszültséget az egész Közel-Keleten, és hatással lesz a vezető olajtermelők kitermelésére, továbbá arra is, hogy ismét huzamosabb ideig lehetnek magasak az árak a korábbiakhoz hasonlóan, ami inflációhoz vezetne világszerte.

Szaúd-Arábia és Oroszország, a főbb olajkitermelő országoknál tapasztalt kínálatcsökkentések okán 97 dollár fölé emelkedett a Brent hordónkénti ára, majd a múlt héten 11 százalékkal csökkentek.

Az iráni külügyminisztérium támogatja a Hamász akciót, emiatt az iráni olajra vonatkozó szankciók szigorúbb érvényesítéséhez vezethet. Bár Izrael nem olajtermelő ország, de az incidens miatt nagymértékű bizonytalanságot okozhat a régióban.

Nagy valószínűséggel Irán igyekszik majd keresztbe húzni a Nyugat számításait, amivel a globális olajkínálat nagyjából ötödével visszaesne, amennyiben a Hormuzi-szoroson, az olajkereskedelem létfontosságú útvonalán való áthaladást megakadályoznák.

Bár a tavaly nyári adatokhoz képest az infláció jelentősen csökkent, még mindig több mint egy százalékponttal a normál szint felett van. 

 

„A Nemzetközi Valutaalap második számú tisztviselője szerint az Izrael és a Hamász közötti háború felpörgetheti az inflációt, és hátráltathatja a globális növekedést, ha szélesebb körű konfliktusba torkollik, amely az olajárak jelentős emelkedését okozza.

A világgazdaság a magasabb kamatlábak, az ukrajnai invázió és az egyre szélesedő geopolitikai ellentétek hatására veszített lendületéből, és most az Izrael és a Hamász fegyveresei közötti háború miatt újabb bizonytalansággal néz szembe” – olvashatjuk.

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek