A téli vezetés kihívások sorozata! A téli vezetés kihívások sorozata!

A téli vezetés kihívások sorozata!

2020-12-21

Itt a tél és nem elég, hogy tombol a koronavírus még az időjárási körülményekhez is muszáj alkalmazkodnunk. Azt már ezerszer hallottuk, hogy ilyenkor kötelező a téli gumi használata, amelynek megléte még nem garancia arra, hogy megússzuk a téli vezetés viszontagságait. Ónos eső, köd, erős havazás vagy jeges útszakaszok, még a tapasztalt vezetőknek sem egyszerű ilyenkor az autóvezetés. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabbakat, hogy a hideg időben való közlekedés ne legyen rémálom!

A barátságtalan ónos eső

A fagyos eső – vagy gyakori nevén: ónos eső - akkor alakul ki, amikor az eső egy olyan levegőréteggel találkozik, amely elég mély ahhoz, hogy a hó teljesen elolvadjon és esővé váljon. Amint az eső továbbra is esik, egy vékony hideg levegőrétegen halad át közvetlenül a felszín felett, és fagypont alatti hőmérsékletre lehűl. Mivel maga az eső már megfagyott állapotban zúdul le, a vezetés - vagy akár a gyalogos közlekedés szintén rendkívül veszélyes. Sokszor hallottuk a hírekből – ezt megerősíti a Gumywebshop -, hogy emberek csúsztak el, kortól függetlenül és szenvedtek így töréseket vagy zúzódásokat. Jellemzően a magas hegyi vidékekre jellemző ez a zord időjárási helyzet, ugyanakkor a síkvidékeken lévő autópályákon többször találkozhattunk ilyen esővel.

Amikor a fagyos eső a földre érkezik, jeges réteget képez az úton. Ez csúszós vezetési körülményeket idéz elő. A szemmel jól látható hóval ellentétben az ónos eső szinte észrevehetetlen és veszélyes. Ezért legyünk nagyon óvatosak és körültekintően vezessünk!

 

Érdemes-e elindulni ónos esőben vagy erős ködszitálásban? 

Ködös időt vagy szitálást könnyedén átvészelhetjük, ha megfelelően használjuk a ködlámpákat. Száguldani nem érdemes és a szabályokat tartsuk be. Az ónos eső okozta időjárási szituáció már nehezebb dolog. Célszerű néhány tanácsot megfogadni, hogy elkerüljük a veszélyes helyzeteket:

 1. Ha nem sürgős, akkor inkább maradjunk otthon!

A veszélyes vezetési körülmények kezelésére a legjobb megoldás az otthon maradás és a vezetés elkerülése, ha megvalósítható. Figyeljük az időjárás-előrejelzéseket, vagy használjuk az erre a célra létrehozott telefonos alkalmazásokat.

 1. Óvatosan és lassan haladjunk

Ha mégis létfontosságú a vezetés, akkor közlekedjünk lassan. A fagyos eső csúszós jégréteget hoz létre az úton, amely fékezéskor különösen veszélyes lehet, és az autó kormányozhatatlanná válhat. Vezessünk nagyon lassan a csúszás elkerülése érdekében.

 1. Kerüljük a hirtelen fékezést

Mivel fékezni nehéz az ónos esőben történő vezetéskor, figyeljünk arra, hogy a követési távolság elég nagy legyen az előttünk lévő jármű és a saját autónk biztonsága érdekében.

 1. Dolgoztassuk az ablaktörlőt

A fagyos esőre jellemző, hogy felhalmozódik a szélvédőn, csökkentve a látási viszonyokat a már veszélyes vezetési helyzetben. Az ablaktörlők és a folyadék felhasználásával elkerülhetjük, hogy befagyjon a szélvédőnk, ilyenkor a belső fűtést irányítsuk az ablakokra.

 1. Téli gumi nélkül balesetveszélyes elindulni!

A mélyebb futófelületekkel kialakított téli gumiabroncsokat kifejezetten a hóban és a jégben történő vezetés megkönnyítésére hozták létre. Ha olyan régióban élünk, ahol rendszeres havazás és jég tapasztalható, akkor a téli gumiabroncsok már többszörösen jó befektetésnek bizonyulnak. Olyan gumit használjunk, amelynek a tapadási képessége hatékony és a hó mellett a jeges útszakaszokon stabilan tartják személyautónkat.

 1. Készüljünk fel az ónos esőre!

Nem hátrány, ha az autónkban van jégoldó, kaparó, kézikefe, meleg ruha, megfelelő étel-ital és ne kevés üzemanyaggal induljunk az úticélunk felé. Soha nem tudhatjuk előre, hogy milyen lesz az időjárás.

 

Felkészülten induljunk el!

Ha indokolt útnak indulni, akkor a Google térkép, az Időkép és a Waze sokat segíthet, hogy hol és mikor alakulhat ki ónos eső, szitálás vagy sűrű köd. Az sem mellékes, hogy menet közben az applikációk különböző útvonalakat adhatnak, ahol gyorsabban (időben és nem sebességben!) haladhatunk, vagy elkerülő opciókat útépítés, illetve baleset miatt. Utóbbi áldozatai ne legyünk, ezért gondoljuk végig, hogy mennyire kockázatos a szélsőséges időben közlekedni, néha jobban járunk, ha egy-két órát várunk és utána kelünk útra. A téli gumi hasznos felszerelés, de nem mindenható eszköz.

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

 1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
 2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
 3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
 4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
 5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek