Benzinárstop: kiskutakat mentő lépéseket hozott a kormány Benzinárstop: kiskutakat mentő lépéseket hozott a kormány

Benzinárstop: kiskutakat mentő lépéseket hozott a kormány

2022-02-23

A kormány "megismerve és megértve a kisbenzinkutak helyzetét" hat intézkedést hozott a megsegítésükre - tájékoztatott Facebook-oldalán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

A hat lépés a következő:

 1. Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.
 2. Az MSZKSZ-díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.(Ez az üzemanyagba épülő tétel, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség "készletezési díja", literenként mintegy 4 forint. A jelenlegi 480 forintos maximált ár és a világpiaci olajárból következő "elméleti" piaci üzemanyagár közötti különbség jelenleg 40-50 forint lehet.)
 3. A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.
 4. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
 5. 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.
 6. A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése.

A lépések közül láthatóan a 2. és a 3. jelent közvetlenül veszteségcsökkenést a kutak számára, a többi bizonyos tevékenységek (hitelfelvétel, beruházás) esetén jelenthet könnyebbséget. Ez az államtitkár posztja szerint azért van így, mert az a közvetett cél, hogy a segítségen túl a vidéki kisbenzinkutak technológiai felkészültsége javuljon. György László posztjából kiderül az is, hogy a felek megállapodtak az egyeztetések folytatásában.

Mint ismert, a kormány (egyszer meghosszabbítva) május 15-ig 480 forintban maximálta az üzemanyagok literenkénti árát. Ez a töltőállomásokat üzemeltetőknek folyamatosan veszteséget okoz, a kisebb láncok, egyedi kutak esetében akkorát, hogy azt nem bírja el a gazdasági helyzetük. A kutak bezárása meg is kezdődött, az majd ezután derül ki, hogy a mostani lépések hatására csökkenő veszteség, illetve az áthidaló hitel nyitva tartásra bírja-e a befejezésen gondolkodókat.

Forrás: portfolio.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

 1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
 2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
 3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
 4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
 5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek