Megjelent a részletes kormányrendelet az újabb üzemenyagár-befagyasztásról Megjelent a részletes kormányrendelet az újabb üzemenyagár-befagyasztásról

Megjelent a részletes kormányrendelet az újabb üzemenyagár-befagyasztásról

2022-02-13

Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjén mondta el, hogy a kormány meghosszabbítja az üzemanyagárak befagyasztásáról szóló rendeletet. A részleteket tartalmazó Magyar Közlöny pedig már meg is jelent vasárnap.

Már 2021. november 15-től befagyasztotta az üzemanyagok kiskeredelmi árát a kormány: 480 forintos felső határt vezettek be a 95-ös oktánszámú benzinre, és a nem prémium gázolajakra. Az eredeti határidő február 15-én járt volna le, Orbán Viktor miniszterelnök pedig már szombati évértékelőjében bejelentette, hogy meghosszabbítják az intézkedést.

Vasárnap délelőtt megjelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyből, eszerint a járvány okozta veszélyhelyzet biztosította különleges jogokkal élve a kormány 2022. május 15. napjáig hatósági árassá termékké nyilvánítja az alapbenzint és -dízeltermékeket.

A kutak kötelesek forgalmazni ezeket az üzemanyagokat. A korábbi szabályok értelmében amennyiben egy töltőállomás üzemeltetője nem vállalja, vagy nem tudja megoldani az üzemanyagszolgáltatást, akkor kijelölhetnek helyére egy másik szolgáltatót, aki ideiglenesen átveheti az üzemeltetést. A MOL jelezte, hogy hajlandó erre.

Még nem biztos, hogy a rendelkezés egészen május 15-ig kitart: a most ismertetett rendelet is rögzíti, hogy az árszabályozás a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021.  évi I.  törvény hatályvesztésekor hatályát veszti.

A benzinkutasok már jelezték, hogy mivel a nagykereskedelmi árak az irányadó Brent kőolajfajta drágulása miatt emelkednek, jelentős veszteségeket szenvedtek el. Több töltőállomás már bedobta a törölközőt. Szakértők szerint kisebb kár érné az üzemeltetőket, ha az üzemanyagárakat terhelő áfát csökkentenék, de a kormány erre nem mutatott hajlandóságot. A Napi.hu és a Pulzus Kutató reprezentatív felmérése szerint a magyarok 63 százaléka támogatná inkább az adócsökkentést.

Forrás: Napi.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek