Tilos bezárni a benzinkutat, akkor is ha veszteséggel árulja az üzemanyagot Tilos bezárni a benzinkutat, akkor is ha veszteséggel árulja az üzemanyagot

Tilos bezárni a benzinkutat, akkor is ha veszteséggel árulja az üzemanyagot

2021-11-18

Megjelent a Magyar Közlönyben az üzemanyagok hatósági áras forgalmazásáról szóló rendelet részletes szabályozása, amely igyekszik megakadályozni, hogy a benzinkutak ki tudjanak bújni az ársapka alkalmazása alól.

Csak annak a kútüzemeltetőnek kell  2021. november 18-ig céges adatait elküldeni a kereskedelemért felelős szaktárcának aki vállalja, hogy üzemeltetni fogja a bajba jutott töltőállomást. Ha üzemszünetet rendel el, vagy a hatósági árnál magasabban értékesíti az üzemanyagot, akkor nem lehet nyilvántartott szolgáltató.

Kérésre, természetesen törölhetik a kutat a nyilvántartásból, ekkor bezárhat - olvasható a Magyar Közlönyben. Van ugyanakkor olyan kitétel is, hogy más veszi át az üzemeltetést.

Nincs olyan, hogy "bocsánat, csak prémium van!"

Minden kútnak, amely legalább 3 hónapja - vagyis 2021. augusztus 15. óta - forgalmaz olyan benzint vagy gázolajat, amire vonatkozik az ársapka, köteles ezeket a termékeket továbbra is forgalmazni. 

Be kell zárnia annak a kútnak, amelyik nem tudja az érintett üzemanyagokat 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül árusítani.

Ha nincs üzemanyag, nincs shop sem

Az üzemszünet ideje alatt az üzemanyagtöltő állomáson egyéb kereskedelmi tevékenység sem folytatható.

Nincs rövidített nyitva tartás

Az üzemanyagtöltő állomásoknak a szokásos nyitvatartási idejük szerint kell nyitva tartaniuk. Ha ilyen "szokásos idő" nem állapítható meg, akkor az engedély szerinti nyitvatartási időt kell figyelembe venni.

Jön a NAV

A kutakat a NAV ellenőrzi, ha szabálysértést tapasztal

  1. első körben 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki
  2. ismételt esetben bezárathatja a kutat egy nap és fél év közötti időtartamra.

Átadhatják az üzemeltetés jogát

Ha egy kút üzemeltetőjét eltiltják, akkor a szakminiszter kijelölhet más - a kút 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő - üzemeltetőt, hogy vegye át a feladatot az adott kúton. Ha ilyen nincs, akkor bárkit kijelölhet, aki az üzemeltetésre alkalmas.

Ekkor az épületek és minden tárgyi eszköz az ideiglenes üzemeltető birtokába kerül, ő használhatja és termelhet bevételt. Persze a költségek is őt terhelik.

A kormány a héten jelentette be, hogy hétfőtől 480 forint lehet a "sima" benzin és gázolaj maximális ára. Ez a benzin esetében átlagosan 26, a gázolajnál 32 forintos csökkenés. Az autópályákon természetesen ennél sokkal nagyobb lesz a zuhanás.

 

Forrás: napi.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek