Megtörtént a technikai átállás a nagy benzinkút hálózatoknál - így tudsz 480 forintért tankolni Megtörtént a technikai átállás a nagy benzinkút hálózatoknál - így tudsz 480 forintért tankolni

Megtörtént a technikai átállás a nagy benzinkút hálózatoknál - így tudsz 480 forintért tankolni

2022-05-31

Vasárnap terjedt el a hír, hogy több Shell-benzinkút nem nyit ki hétfőn ellátási problémák miatt, illetve hogy ahol ki is nyitnak, ott sem szolgának ki külföldi autókat. A benzinkúthálózat azonban megkeresésünkre azt írta, mindegyik kútjuk kinyitott végül, és megoldották a kettős árazást is. A 24.hu utánajárt a dolognak: 

Péntektől a külföldi autósoknak piaci áron kell adni Magyarországon az üzemanyagot, emiatt kétféle árat kell alkalmazniuk a benzinkutaknak. Hétvégén meg kellett oldani az átállást, mert hétfőre már lejárt a háromnapos türelmi idő is. A kis benzinkutak közül nem mindegyik nyitott ki. A három nagyobb láncnál viszont – úgy tűnik – sikerült az átállás. A 24.hu külön rákérdezett az automata kutakra is, azoknál sikerült-e megoldani a kettős árazást, valamint a mennyiségi korlátozásokról is érdeklődtek. 

Az OMV-nél péntek estétől megoldott a kettős árazás

Az OMV válaszában hangsúlyozta, a hatályos kormányrendeletnek megfelelően jártak el. A megadott rövid határidőn belül sikerült az informatikai és a pénztárgéprendszert átállítaniuk, így péntek estétől már minden töltőállomás az új rendeletnek megfelelően üzemel. Minden töltőállomásuk nyitva van jelenleg is – tették hozzá. Hálózatukon belül 4 önkiszolgáló automatát üzemeltetnek, ezeknél is – hogy megfeleljenek a jogszabályoknak – pénztári fizetésre álltak át.

Mint írták, a 3,5 tonna össztömeget nem meghaladó külföldi rendszámú járművek és a 7,5 tonna össztömeget nem meghaladó magyar járművek valamint a mezőgazdasági gépek csak a hagyományos töltőállomásokon tankolhatnak. Egy tankolás alkalmával egyszerre 100 liter tölthető bármelyik típusú üzemanyagból, ugyanez a határ menti szakaszokon 50 liter. Hozzátették, a franchise töltőállomások ettől eltérő szabályokat alkalmazhatnak. Kannába csak OMV MaxxMotion 100plus és OMV MaxxMotion Diesel üzemanyag tankolható náluk.

A Molnál az automata kutak vásárlásait is a shopban kell fizetni

A MOL valamennyi töltőállomása a megszokott időben és módon üzemel – válaszolta a 24.hu kérdésére az olajtársaság. Annyit írtak még, hogy a hagyományos kútoszlopokat átállították. Az automata kútoszlopokon viszont szünetel a fizetési lehetőség, de ez – mint írták –, nem befolyásolja az árképzést. Azok az ügyfelek ugyanis, akik magyar rendszámú gépjárművel érkeznek, és az automata kútoszlopokat veszik igénybe, hatósági áron tudnak vásárolni, és – a normál kútoszlopokhoz hasonlóan – a shopban tudnak fizetni.

A Mol-töltőállomásokon a jelenleg érvényes szabályok a következők. A normál kútoszlopon kétféle mennyiségi korlátozás van érvényben:

 • járművekbe maximum 100 litert lehet tankolni,
 • külső edényzetbe pedig maximum 20 litert lehet vételezni.

A limitet aszerint határozták meg, hogy mi a szabványosított üzemanyagkanna űrtartalma, mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő.

Abban az esetben, ha a fogyasztó magyar rendszámú autóval érkezik a töltőállomásra, és ennek csomagterébe lévő benzinkannába szeretne megtankolni, 20 literig a hazai fogyasztónak továbbra is lehetősége van a hatósági áras tankolásra a kannába. Ezt ugyanúgy az autó hazai forgalmi engedélyével lehet igazolni.

Mivel a kiskutak jelezték, hogy a Mol csak a megrendelt mennyiségek 66 százalékát igazolja vissza, szállítja ki, rákérdeztünk, van-e ellátási nehézség. Erre azt írták, az ország minden pontján biztosítják az egyenletes és kiszámítható ellátást. A folyamatos és zavartalan ellátás érdekében a hosszú távú szerződéssel rendelkező partnerek számára havonta az éves mennyiség 10 százalékát szállítják ki. Az újonnan szerződött „kiskutak” ellátása folyamatos, a rendelkezésre álló készlet erejéig ütemezetten szolgálják ki őket – írták még.

A Mol már nem sokkal a csütörtök éjfél előtt kihirdetett, péntek nulla órától hatályba lépett rendelet után képes volt az átállásra, ami alapján piaci szereplőkben felvetődött, tudhattak arról, mire kell felkészülniük. Firtatták, hogy így volt-e, de erre a kérdésre nem reagáltak.

Nem volt olyan kútja a Shellnek, amelyik ne nyitott volna ki hétfőn

„Ellentétben a sajtóban megjelent hírekkel, egyetlen töltőállomásunkat sem zártuk be az elmúlt napokban, a hétfői napon minden állomás kinyitott, szokásos nyitvatartási rendje szerint üzemel és mind magyar, mind külföldi ügyfeleit kiszolgálja” – írta a megkeresésre a  Shell Hungary Zrt.

Ők úgy látják, az elmúlt hónapokban tapasztalt kiemelkedően megnövekedett üzemanyag-kereslet az utóbbi napokban sem csökkent jelentősen, valamint elismerték, a magyar piacon elérhető véges kapacitások miatt előfordulhatnak átmeneti készlethiányok.

A kétféle üzemanyagáras kiszolgálás érdekében minden erőforrásukat bevetették állomási kasszarendszerük informatikai átállításához, amely több millió forintos ráfordítással jár.

A párhuzamos hatósági és piaci árú kiszolgálás náluk jelenleg kétféle rendszerben történik:

 • 112 állomáson a vásárlók bármely kútoszlopnál tankolhatnak – akik a pénztárnál felmutatják magyar forgalmi engedélyüket, azok az alacsonyabb, hatósági árat fizetik.
 • 80 töltőállomáson külön kútoszlopon tankolhatnak a külföldi, illetve a magyar forgalmi engedéllyel rendelkezők, utóbbiak számára így tudják biztosítani a hatósági áras vásárlást.

Mint írták, a kétféle kiszolgálási rendszer oka az, hogy 2021 novemberében megkezdték az állomási kasszarendszer informatikai modernizációját, amely kutanként eltérő időpontban történik. Kérik a vásárlókat, legyenek figyelemmel az állomási tájékoztatásra.

Korlátozás a Shellnél is van.

 • 16, országhatárhoz közeli kúton tranzakciónként maximum bruttó 25 000 forint értékben lehet tankolni (naponta több tranzakció engedélyezett).
 • 55 töltőállomáson tranzakciónként maximum bruttó 50 000 forintért lehet tankolni (naponta több tranzakció lehetséges).
 • Kannába maximum 10 liter, nem hatósági áras üzemanyagot lehet tankolni bármely állomáson.

A társaság egyetlen automata kutat üzemeltet csak, Mosonmagyaróváron, nagynyomású kútoszlopokkal, teherautók számára, így erre az automata kútra nem kellett biztosítani a kettős ár lehetőségét, hiszen a 7,5 tonna feletti járművek eleve csak piaci áron tankolhatnak.

Forrás: 24.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

 1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
 2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
 3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
 4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
 5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek