Mire számíthatunk 2024-ben az olajárak tekintetében? Mire számíthatunk 2024-ben az olajárak tekintetében?

Mire számíthatunk 2024-ben az olajárak tekintetében?

2023-11-19

A Világbank jövőre csökkenő olajárakra számít.

„A IV. negyedéves 90 dolláros globális átlagár 2024-ben 81 dollárra eshet vissza az erőtlen kereslet miatt. Az 5 százalékos szintet közelítő USA dollár hosszú lejáratú kamatok ugyanis visszafogják a gazdasági növekedést szerte a világban: a legfrissebb amerikai, európai és kínai ipari termelési és gazdasági konjunktúra adatok is a lassulás irányába mutatnak.”- írja a g7.hu.

 

A Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb jelentése szerint a német olajfogyasztás idén 90 ezer hordó/nap mértékben csökken, ami a fogyasztói kereslet visszaesésével és a gyenge ipari termeléssel hozható összefüggésbe. Ekkora éves kiesésre az elmúlt 25 évben nem volt példa.

Az Egyesült Államokban és Kínában is 20 éves mélypontra zuhant a benzinfogyasztás.
„A világban várt idei 2,3 millió hordó/nap 2023-as kőolaj keresletnövekedés 77%-a Kínából jön, viszont 2024-re ez a kínai növekedés nem lesz sokkal több, mint nulla. Nem véletlen, hogy a globális nyersolaj fogyasztás jövő évi növekedésre csak 900 ezer hordó/nap a szervezet becslése a lassuló gazdasági aktivitás és az energiahatékonyság javulása miatt. Az olajfogyasztás bővülése Indiában lehet a legmagasabb a következő 3-5 évben, igaz 2030-ra még mindig csak 8 millió hordó/nap körül lehet a világ legnépesebb államának kőolaj fogyasztása szemben a 14 millió hordó/napos kínai adattal.”

A Világbank a legnagyobb kockázatnak azt látja, ha Irán belekeveredik a konfliktusba és ezzel a kínálat csökkenése jár, ami felviheti a nyersolaj árjegyzését. Az Egyesült Államokban 2024-ben elnökválasztás lesz, így nem érdekeltek a magas olajárakban, viszont ő tud a leginkább hatni Izraelre és a többi arab államra, valamint korlátozottan Iránra. Jó hír, hogy Venezuela nagyobb mértékben beléphet a nagyobb olajszállítók közé.

„Nekem mindenesetre úgy tűnik, hogy elindult egy kiegyezési folyamat a Közel-Keleten, s jelenleg a 80 dollár feletti kőolaj árak mellett fontosabb a bevételek biztosítása, mint a nyugat és Izrael elleni érzelmek felkorbácsolása miatti politikai nyereség. Ez pedig inkább az alacsony olajár forgatókönyvet erősíti. Emiatt talán nem kell annyira aggódnunk az elszabaduló energiaáraktól 2024-ben. Az európai recesszió, különösen Németország agóniája, sokkal fenyegetőbb rém, mint amit az olajpiac jelenthet.”

 

Forrás: G7.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek