Nagyot nőtt az üzemanyag forgalom Magyarországon, vagy mégse? Nagyot nőtt az üzemanyag forgalom Magyarországon, vagy mégse?

Nagyot nőtt az üzemanyag forgalom Magyarországon, vagy mégse?

2022-04-20

Az első negyedévben a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak kiskereskedelmi benzinforgalma 29,5, a gázolajé 36,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakaihoz képest, 382,75 millió, illetve 712,48 millió literre - látszik a Szövetség által nyilvánosságra hozott adatokból. 

Annak ellenére, hogy 2021 első negyedévében esett a forgalom, még az alacsony bázis figyelmen kívül hagyásával is 20 százalék körül nőtt az eladott mennyiség a hosszú távú trendek alapján. 

A vizsgált három hónapban erősen átrendeződött az értékesítés szerkezete a normál termékek javára. Hiszen 2021 november 15-e óta 480 forintos hatósági áron tankolhatunk normál benzint és gázolajat, a prémium termékek esetében viszont az árak nincsenek rögzítve. A 100-as oktánszámú benzin esetén már 690 forintos árakat is láthatunk jelenleg a kutakon, míg a prémium kategóriájú gázolajért 790 forintot is elkérnek literenként. Így sokan inkább a visszatértek a hagyományos és olcsóbb üzemanyagok tankolásához. Így a normál benzin forgalma 40%-al nőtt, a prémium benzin esetében pedig 12%-os a visszaesés. 

Hasonló a tendencia a gázolaj esetében is, 43%-al több fogyott a hagyományos gázolajból, míg a prémium gázolaj esetében 2%-os a visszesés a forgalmat tekintve. Itt azt is figyelembe kell venni, hogy a hatósági árak bevezetése kapcsán sok végfelhasználó átkerült a kiskereskedelmi forgalomba, hiszen olcsóbban tudtak ezek a vevők tankolni benzinkúton, mintha direktben vásároltak volna nagykereskedőtől. 

Nyilván a forgalom növekedés nagy részét az üzemanyag turizmus okozta, főleg a gázolaj esetében, de a hatósági árak miatt a mai napig benzint is jönnek tankolni hozzánk Szlovákiából, Ausztriából vagy Szerbiából. 

Amit még fontos megemlíteni, hogy a MÁSZ tagok között a nagy, színes hálózatok szerepelnek, a fenti forgalmi adatok a MOL, Shell, OMV, Lukoil, OIL! és Mobil Petrol kutak forgalmi adatait mutatják. A kis benzinkutak - melyek a magyar hálózat felét teszik ki darabszámot tekintve - forgalma ebbe nem tartozik bele. A MÁSZ adatok emelkedése pedig annak is köszönhető, hogy a lakosság tankolási szokásai megváltoztak. A hatósági árak bevezetését követően az emberek előszeretettel választottak nagy színes benzinkutat a tankolásukhoz. A kis kutak általában az alacsonyabb áraikkal tudtak vevőt szerezni, viszont ez az előny a 480-al elszállt, így a kis kutak forgalom vesztése a MÁSZ adatok forgalom növekedésében jelenik meg. 

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek