Európa: mely országok tesznek többet a magas üzemanyagárak leküzdésére? Európa: mely országok tesznek többet a magas üzemanyagárak leküzdésére?

Európa: mely országok tesznek többet a magas üzemanyagárak leküzdésére?

2022-04-03

A legtöbb európai ország változtatásokat hajtott végre a növekvő üzemanyagárak leküzdése érdekében, és ezzel segíti a lakosságot és a vállalkozásokat. Sok esetben csökkentették a jövedéki adót, bár egyes országok alternatív intézkedéseket vezettek be áfacsökkentés és hatósági üzemanyagár formájában.

Egyesült Királyság: Március végén az Egyesült Királyság teljes 12 hónapra bejelentette, hogy literenként 5 pennyvel csökkenti a jövedéki adót. Az Egyesült Királyság pénzügyminisztere szerint az 5 pennys csökkentés az Egyesült Királyság által valaha végrehajtott legnagyobb jövedékiadó-csökkentés. Ez az intézkedés együttesen 5 milliárd fontot takarít meg magánszemélyeknek és vállalkozásoknak.

Írország kormánya március 9-én jelentette be a benzin literenkénti jövedéki adójának 20%-os, a gázolaj literenkénti 15%-os csökkentését.  A változtatás augusztus végéig érvényes, és 320 millió euróba kerül.

Franciaország 15 cent literenkénti üzemanyagár-kedvezményt vezet be április 1-től – jelentették be március 12-én. Egy héttel később a francia kormány a fuvarozóknak juttatott 400 millió eurós azonnali segélyről is döntött. Az alapot a járművek száma és űrtartalma alapján juttatják el a közlekedési ágazatban tevékenykedő cégekhez. Körülbelül 520 000 jármű kaphat ilyen támogatást.

Németország: Hetekig tartó feszültség után a szövetségi kabinet március 24-én végre meghirdette azt a „könnyítő csomagot”, amelynek értelmében a minimálisra csökkentik az üzemanyagok energiaadóját. Az Európai Vasutak Hálózatának sajtóközleménye szerint ez az adócsökkentés azt jelenti, hogy a gázolaj literenként 14 centtel kerül kevesebbe, mint jelenleg.

Spanyolország 500 millió eurós támogatást ígért a közlekedési ágazatnak a gázolaj árának csökkentésére március 21-én. Június 30-ig pedig 20 cent literenkénti jövedéki adó csökkentésben állapodtak meg.

Belgium: A hónap elején a belga kormánykoalíció egy sor intézkedésben állapodott meg a megugró energiaárak hatásának korlátozására – március 15-én literenként 17,5 centtel csökkentették a gázolaj és a benzin jövedéki adóját. A jelenlegi szabályozás 2022. június 15-ig érvényes.

Hollandia: Április 1-től 21%-kal csökken a benzin és a gázolaj jövedéki adója – jelentette be a holland kormány március 10-én. A jövedéki adó csökkentése hatékonyan csökkenti a benzin literenkénti 17, a gázolaj literenkénti árát pedig 11 centtel.

Olaszország: Március 23-án az olasz kormány lépett: 25 centtel csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját, mely április végéig érvényes, és mindenkire vonatkozik. Emellett 500 millió euró állami támogatást is elkülönítettek a közúti közlekedés kritikus helyzetének kezelésére.

Lengyelország: A lengyel kormány február 1-jétől nullára csökkentette az üzemanyagok áfáját. Az ország annak ellenére tette meg ezt a lépést, hogy a brit konzervatív politikusok azt állították, hogy az EU-n belül ezt lehetetlen megtenni.

Szlovénia március 15-én egy hónapos felső határt vezetett be az üzemanyagárakra – a gázolaj maximális árát literenként 1,541 euróban határozták meg.

Horvátország: Először tavaly októberben vezetett be egy hónapos üzemanyagár-plafont. A benzin literenkénti árat 11,10 kunára (1,46 euró), a gázolajra pedig 11,00 kunára (1,45 euró) korlátozta. Azóta az ársapkát rendszeresen újra bevezették. A legutóbbi felső határértékek a következők: Eurosuper 95 11,37 kuna (1,5 euró) literenként, Eurodizel 11,29 kuna (1,49 euró) literenként.

Románia: A román kormány februárban 50 százalékkal csökkentette az üzemanyag jövedéki adóját. Sajnos az intézkedés nem érte el célját, és most a kormányra további nyomás nehezedik, hogy további lépéseket tegyen.

Svédország: A svéd kormány támogatási tervet jelentett be a március végén – júniustól októberig literenként 12 centtel csökkentik a gázolajra és a benzinre kivetett adót.

Forrás: https://trans.info/

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek