A MÁSZ közölte az első 9 hónap üzemanyag forgalmra vonatkozó adatait A MÁSZ közölte az első 9 hónap üzemanyag forgalmra vonatkozó adatait

A MÁSZ közölte az első 9 hónap üzemanyag forgalmra vonatkozó adatait

2022-10-18

Megszűnt az árverseny, nagyot ugrott a nagy benzinkutak forgalma. Részben azért nőtt az év első kilenc hónapjában a nagy márkákhoz tartozó benzinkutak hazai forgalma, mert további vevők pártoltak át hozzájuk az árelőnyüket elveszített kis kutaktól.

Jelentősen, 25,7 százalékkal, 1,3 millió literre nőtt az év első kilenc hónapjában a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatai által forgalmazott üzemanyag mennyisége, míg az érintett termékek országos kiskereskedelmi forgalmának bővülése ennél kisebb mértékű volt.

Az országos növekedés azért jóval kisebb a MÁSZ-tagokénál, mert a hazai töltőállomásoknak csak az 51%-a tartozik a MÁSZ tagvállalatokhoz, a többi a kisebb piaci szereplőké, amelyeknek viszont esett az értékesítése. Ezzel indokolta a számok alakulását a Világgazdaság újságírójának Grád Ottó, a szövetség főtitkára. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első 8 hónapjában (szeptemberi adat még nem áll rendelkezésre) a hazai kiskereskedelmi benzineladás az előző évi azonos időszakhoz képest 8 százalékkal, 1,4 millió literre, a gázolaj pedig 17 százalékkal, 2,8 millió literre nőtt. Az összes növekedés mintegy 14 százalékos.

Nincs árverseny - Grád Ottó magyarázata szerint lényegében a piac belső szerkezetének átrendeződése folytatódott, csak már szerényebb lendülettel, mint az első fél évben: a kisebb, úgynevezett fehér kutak forgalma átterelődött a nagyobb, színes kutakhoz. Ennek két oka van. Egyrészt nincs árkülönbség – mindenütt 480 forintba kerül a normál benzin és a normál gázolaj literje –, ezért értelme sincs elautózni egy kisebb, vagy diszkontkúthoz. Kényelmesebb bármely, útba eső színes töltőállomásnál tankolni. A másik ok az, hogy azok a kis töltőállomások, amelyek miután nem jutottak importhoz, a Mollal szerződtek, de a Moltól a szükségesnél kevesebb üzemanyagot vásárolhatnak. 

Zuhan a prémium termékek eladása - A prémiumtermékek forgalma tovább esett a szövetség adatai szerint, ami nem meglepő, hiszen jelentős részben szabadáras termékekről van szó, ezek pedig most sokkal drágábbak a hatósági árasoknál. Ám így is szembetűnő, hogy míg a prémiumbenzin értékesítése 41,2 százalékkal csökkent, a prémiumgázolajé csak 35,4 százalékkal. A különbség mögött az áll, hogy prémiumdízelt jellemzően nagy teljesítményű személygépkocsikhoz vásárolják, ezek üzemeltetése pedig vállalati flottákon keresztül zajlik, a flottatulajdonosoknak pedig esetleg kevésbé fáj a magas ár, mint a magánembereknek.

A szövetség főtitkára éves szinten is a jelenlegihez hasonló értékesítési jellemzőkre számít. Ez azt jelenti, hogy a MÁSZ-tagok forgalma körülbelül 25 százalékkal lesz nagyobb a 2021-esnél, hiszen fennmarad a kis kutak mennyiségi korlátja, az országos kiskereskedelmi értékesítés többlete pedig 8-10 százalékos lesz az egy évvel korábbira vetítve.

 

forrás: vg.hu

 

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek