Csökkenő forgalom a kutakon 2023-ban Csökkenő forgalom a kutakon 2023-ban

Csökkenő forgalom a kutakon 2023-ban

2024-01-31

Jelentősen kevesebb benzin és gázolaj fogyott az elmúlt évben hazánkban, mint az azt megelőzőben. A szakértők szerint ez még mindig az árstop hatására vezethető vissza.

A nagyobb üzemanyag hálózatok forgalma 16 százalékkal csökkent a Magyar Ásványolaj Szövetség bejelentése szerint a tavalyi évben.

„Benzinből másfélmilliárd liter fogyott, ami 11 százalékos esés. Ezen belül 95-ösből 17 százalékkal kevesebb, 1,3 milliárd liter került a tankokba. A gázolaj iránti igények viszont valamivel több, mint 18 százalékkal 2,4 milliárd literre csappantak. A prémiumbenzinek iránti igények viszont 35 százalékkal 246 millió literre ugrottak. Kiemelt minőségű dízelekből ellenben csak 2 százalékkal több, 175 millió liter fogyott.”

Ez a mennyiség a csökkenő tendencia ellenére is az eddigiekben mértek közül a harmadik legmagasabb. A visszaesést egyértelműen a 2022. december 6-áig hatályos üzemanyagárstop bumeránghatásának tudja be Grád Ottó MÁSZ-főtitkár. 2022-ben a külföldiek tankolásai feltornászták a keresletet és a 480 forintos üzemanyagár miatt sokan raktároztak el.

A MÁSZ-adatok elemzéséhez hozzátartozik az is, hogy a nagyjából 2000 hazai benzinkútból csak a nagyobb hálózatok adatait méri. Az ársapka miatt az autósok átszoktak a nagyobb kutakra, hiszen a kisebb kutak árelőnyei megszűntek, ráadásul azok kevésbé jól megközelíthetők általában.

„Ennek visszacsapó hatásaként ugyanakkor valószínűsíthetőleg a MÁSZ-forgalom 2023-as esése is meghaladja az országos összesítést. Mivel ugyanis, az árstop megszüntetésével újból visszaállhatott a kis kutak árelőnye, a leginkább tarifaérzékeny ügyfelek visszaszokhattak. (A kis töltőállomások érdekeit képviselő Független Benzinkutak Szövetsége szerint, több ok miatt, máig nem állt vissza teljes egészében a 2021. vége előtti állapot).
A gázolajkereslet benzinéhez viszonyított, jóval nagyobb tavalyi visszaesését a főtitkár szintén a főleg dízelalapú átmenőforgalom számlájára írt árstopos többettankolások megszűntével indokolta. A többi esetleges gazdasági hatás, így akár az árak, akár a cégek vagy a lakosság anyagi helyzete, az árstophoz képest, eltörpül – tette hozzá.”

 

 

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek