Kőolajat talált a Mol Vecsésnél Kőolajat talált a Mol Vecsésnél

Kőolajat talált a Mol Vecsésnél

2022-11-23

Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, később akár napi ezer hordó olajat is felhozhatnak vele. Ez 5 százalékkal növelné az ország kőolajkitermelését.

Olajmezőt talált Vecsés határában a Mol, közölte a társaság hétfőn. A társaság szerint a 2100 méter mélyen felfedezett olaj „jelentős" mennyiségű.

A Mol még 2015-ben nyerte el Vecsésnél a kutatási koncessziót, és az előzetes geológiai vizsgálatok után jelölték ki a település határában a lelőhely-esélyes területet. A próbafúrást júliusban kezdték, 31 napig tartott, míg leértek a több mint 2 kilométeres mélységbe. Kúttesztelés következett, ezen bebizonyosodott, hogy a fellelt olaj gazdasági hasznosításra alkalmas, így a Vecsés-2 elevezésű, új olajkutat november 11-én üzembe is állították. Az itt felhozott anyag egyenesen a százhalombattai finomítóba megy feldolgozásra.

A Vecsés-2 most még napi 600 hordó olajat tud felszínre hozni, de a társaság tervei szerint később 700–1000 hordó lesz a kapacitása. Ezzel mintegy 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország, és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. A Vecsés-2 a Mol harmadik legnagyobb hozamú hazai kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. A siker után további fúrások jönnek a környéken.

A Mol a közlemény szerint az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött a termelési szint fenntartására, erre szerintük azért volt szükség, mert a készleteink folyamatosan merülnek, és ha nem költenének ennyit a pótlásukra, akkor évente 15–20 százalékkal csökkenne a termelésünk.

Az elmúlt 5 évben kb. 300 kútmunkálat történt, és 16 új molos kút kezdett termelni. A sekélygáz kutatási programban eddig 13 új kút állt munkába. A Mol a következő 5 évben csaknem 200 milliárd forintot tervez befektetni a magyarországi kőolaj-és földgázkitermelés fejlesztésébe, ennek közel 60–65 százaléka földgáz, 20–25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

A Mol sikerét beárnyékolja, hogy mindeközben a vállalat ettől a héttől nem szállít üzemanyagot a független benzinkutak egy részének. Ennek egyik oka az, hogy a társaság beszállt az ország stratégiai olajkészletének visszapótlásába – a készlet nyári felszabadításának az volt az oka, hogy tervezetten le kellett állítani a Mol Dunai Finomítóját. 

Forrás: hvg.hu

A holtankoljak.hu, Magyarország független, átfogó benzin-, gázolaj-, LPG-, prémium üzemanyag ár-összehasonlító és töltőállomás kereső oldala.
A holtankoljak.hu 2007 óta működik.

Miért legyél Te is regisztrált tag?

  1. Rögzítheted az általad tapasztalt árakat, melyről azonnal tájékoztatjuk az üzemeltetőt
  2. Értékelheted a kutakat, a szolgáltatásaikat, az üzemanyag minőségét
  3. Írj tapasztalatot, véleményt a kutakról
  4. Összeállíthatod kedvenc töltőállomásaid listáját és belépéskor azonnal látod az aktuális áraikat
  5. Árváltozási hírlevél
Regisztrálok
Felhasználói műveletek