Szerintünk itt vagy most: Csorvás.
Ha mégsem, úgy válassz a település listából.

Hol tankoljak?

A töltőállomások és a holtankoljak.hu közösség által jelzett kutak listája, ahol pillanatnyilag nem elérhető az üzemanyag szolgáltatás! | Regisztrált tagként Te is közölhetsz az oldallal információt a közeledben lévő üzemanyag töltési lehetőségekről.

Regisztráció

Minden ami üzemanyag vagy töltőállomás

Aktuális üzemanyagár információk, előrejelzések, benzinkutakkal kapcsolatos információk, elektromos töltőhelyek.


2022-11-23 | Kőolajat talált a Mol Vecsésnél

Olajmezőt talált Vecsés határában a Mol, közölte a társaság hétfőn. A társaság szerint a 2100 méter mélyen felfedezett olaj „jelentős" mennyiségű.

A Mol még 2015-ben nyerte el Vecsésnél a kutatási koncessziót, és az előzetes geológiai vizsgálatok után jelölték ki a település határában a lelőhely-esélyes területet. A próbafúrást júliusban kezdték, 31 napig tartott, míg leértek a több mint 2 kilométeres mélységbe. Kúttesztelés következett, ezen bebizonyosodott, hogy a fellelt olaj gazdasági hasznosításra alkalmas, így a Vecsés-2 elevezésű, új olajkutat november 11-én üzembe is állították. Az itt felhozott anyag egyenesen a százhalombattai finomítóba megy feldolgozásra.

A Vecsés-2 most még napi 600 hordó olajat tud felszínre hozni, de a társaság tervei szerint később 700–1000 hordó lesz a kapacitása. Ezzel mintegy 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország, és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. A Vecsés-2 a Mol harmadik legnagyobb hozamú hazai kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. A siker után további fúrások jönnek a környéken.

A Mol a közlemény szerint az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött a termelési szint fenntartására, erre szerintük azért volt szükség, mert a készleteink folyamatosan merülnek, és ha nem költenének ennyit a pótlásukra, akkor évente 15–20 százalékkal csökkenne a termelésünk.

Az elmúlt 5 évben kb. 300 kútmunkálat történt, és 16 új molos kút kezdett termelni. A sekélygáz kutatási programban eddig 13 új kút állt munkába. A Mol a következő 5 évben csaknem 200 milliárd forintot tervez befektetni a magyarországi kőolaj-és földgázkitermelés fejlesztésébe, ennek közel 60–65 százaléka földgáz, 20–25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

A Mol sikerét beárnyékolja, hogy mindeközben a vállalat ettől a héttől nem szállít üzemanyagot a független benzinkutak egy részének. Ennek egyik oka az, hogy a társaság beszállt az ország stratégiai olajkészletének visszapótlásába – a készlet nyári felszabadításának az volt az oka, hogy tervezetten le kellett állítani a Mol Dunai Finomítóját. 

Forrás: hvg.hu